Gotska Sandön on kauttaaltaan hiekan peitossa oleva eksoottinen kansallispuistosaari. Se sijaitsee yksin keskellä Itämerta. Ruotsin saaristoon on matkaa noin 40 merimailia, Suomen Utöhön reilu sata. Lähin saari on Fårö 20 merimailin päässä. Moni on purjehtinut tästä ohitse, mutta harvat pysähtyneet. Saarelle rantautumiseen tarvitaan sopiva sää ja kumivene, sillä satamaa ei ole ja rannat ovat matalia.
Saari on yllättävän suuri ja tarjoaa suojaa sekä pieneltä aallokolta että tuulelta, kunhan valitsee ankkuripaikan oikein. Tuulen ja aallokon suunnan muutokset aiheuttavat täällä päänvaivaa, sillä kunnon lahdelmia ei ole, vaan heti tuulen kääntyessä pitäisi myös ankkuripaikka vaihtaa.
Vierailu saarella vaatii etukäteissuunnittelua ja tarkkaa säätietojen tutkimista, mutta varpaiden upotessa hienoon hiekkaan vaivannäkö palkitaan ja mielikuvitus vie kaukaiselle paratiisisaarelle. Eikä se ole pelkkää kuvitelmaa. Gotska Sandöniä ympäröi ulappa joka suunnassa ja hiekkarantaa riittää koko rantaviivan mitalta. Palmut kuitenkin korvautuvat mäntymetsällä. Vaikka saarella olisi muitakin kävijöitä, tilaa riittää ja halutessaan voi varmasti löytää oman rauhallisen rantakaistaleen.
Hurmaavat hiekkarannat
Olemme olleet ankkurissa saaren etelä-, pohjois- ja länsipuolella ja tämän kokemuksen perusteella kauneimmat rannat löytyvät luoteiskulmasta. Siellä ranta on todella matala ja aaltoileva hiekkapohja erottuu hyvin kirkkaan veden läpi. Hienohiekkainen varpaita hellivä ranta jatkuu niin pitkälle kuin silmä erottaa – rannempana tasaisena ja sisempänä nousten tuulen suojaa antavaksi dyyniksi.
Yksi pohjoisosan rannoista on nimetty kuvaavasti Las Palmasiksi. Lapsille kesäloman kohokohta on jo useana vuonna ollut juoksentelu Gotska Sandön hiekoilla, eikä rantaelämys juuri kalpene oikealle Las Palmasille.
Vesi ja tuuli kuitenkin muovaavat Itämerelle alttiina olevaa rantaviivaa. Etelästä ensimmäisellä vierailullamme löytämämme hienohiekkainen kohta oli toisena vuotena hävinnyt paljastaen pientä kiveä altaan.
Laaja vaellusreitistö
Gotska Sandön tarjoaa muutakin kuin rantalomailua. Saarella on 60 kilometriä merkittyjä vaelluspolkuja, jotka mutkittelevat mäntymetsässä. Polkuja pitkin pääsee esimerkiksi Höga Åsenille, joka on saaren suurin hiekkadyyni kiemurrellen saaren itärannalta länsirannalle asti. Dyynin ja samalla koko saaren korkein kohta on 42 metriä merenpinnan yläpuolella.
Merkittyjä reittejä pitkin pääsee myös hylkeiden suojelualueelle, jonne rakennetun suojan ansiosta otuksia voi päästä häiritsemättä seuraamaan melko läheltä. Kartta vaellusreiteistä on saatavissa saarella olevista puisista laatikoista tai internetistä Ruotsin kansallispuistojen sivuilta.
Suurin osa reiteistä lähtee saaren luoteisosasta Lägerplatsenilta. Alueella on vuodesta 1859 toiminnassa ollut majakka, vanha kappeli, leirintäalue sekä mökkimajoitusta yhteysaluksella saapuville. Kappelia ympäröi kaunis niitty ja vanhoja tammia, joiden keskellä aaltojen ääni vaihtuu pikkulintujen viserrykseen. Gotska Sandönissä on ollut 1870-luvulle asti asutusta, jonka jäänteitä voi nähdä etelämpänä Gamla Gårdenilla.
Gotska Sandön on eksoottisuudessaan ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Sopivassa säässä ankkurointi onnistuu hyvin ja kumiveneretki yksinäisen saaren rannalle on elämys niin isoille kuin pienillekin seiloreille.