Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Golden Globe Race: Lehtinen viimein parin viikon päässä maalista

Tapio Lehtinen on ohittanut Azorien saariryhmän ja suuntaa nyt suoraan kohti Les Sables d’Olonnea. Maaliintulotapahtumaa on vaikea ennustaa, mutta se sijoittunee välille 23.–26. toukokuuta.

10.05.2019

KirjoittajaKari Wilén

Vapun jälkeen Asteria kulki ihan hyvää vauhtia kohti Azoreita, trackerin mukaan 4,2–5,2 solmua ja matkaa maalia kohti taittui parhaimmillaan yli 100 mailia vuorokaudessa. Tiistaina tuuli heikkeni väliaikaisesti, mutta kun Lehtinen ohitti Faial-saaren noin 4 mpk:n etäisyydeltä sää oli mitä parhain odottavaa kuvausta ajatelle.

Kuvaussession oli järjestänyt Lehtisen Hampurissa asuva tuuliperäsintoimittaja Peter Foerthmann, joka sai Azoreilla toimivan kuvaajan Les Gallagerin merelle tapaamaan Asterian. Keli oli leppoisa ja Lehtinen kertoi, että oli valmistautunut huolella kuvausta varten. Tukka oli kammattu, parta ilmeisesti ajettu ja kellokin oli sopivasti näkyvillä. Spinnu oli vedossa ja valokuuvaajan mieliksi kippari riisui sadehousunsa ja esitteli shortsi-asussa sekstanttiansa.

Foerthmannin mukaan kuvausporukka oli tarkkana siitä, ettei yksinpurjehtijaa mitenkään autettu, sääntöjen puitteissa pysyttiin. Jo pelkän banaanin ojentaminen kipparille olisi varmasti saanut kilpailujohtajan Don McIntyren passittamaan Asterian Chichester-luokkaan, eli sivulle varsinaisesta kilpailusta. Lehtinen on viimeiset kolme viikkoa saanut tyytyä kylmiin aterioihin, koska kaasu on loppu.

Tapio Lehtinen ohitti Azorit leppoisassa kelissä spinaakkeri vedossa. © Peter Foerthmann of Windpilot/Les Gallagher of Fishpics

Keskiviikkona tuulta alkoi olla reilusti ja torstai aamuna Asterian kulki jo kuuden solmun nopeudella ja lokiin tuli 120 mpk:aa vuorokauden aikana. Tuulta oli lännen puolelta lähemmäs 15 m/s. Lehtinen kertoi, että oli jälleen nauttinut ruokaa kylmäkypsennetyllä riisipedillä, mutta ei osannut sanoa mitä tuotetta pedin päälle oli aseteltu. Hänen tiedusteltuaan asiaa keittiömestarilta selvisi, että säilykepurkissa, josta ruoka valmistettiin, ei ollut etikettiä. Kippari piti kuitenkin ateriasta kovasti ja arveli sen olevan jonkinlaista taskurapua. Samalla hän iloitsi siitä, että pöydällä oli viimein merikartta, jossa jo näkyy maalikaupunki Les Sables d’Olonne.

X