Jutut

Golden Globe Race: Yksin merellä

Tapio Lehtinen purjehtii nyt yksin kohti GGR-kilpailun maalia Ranskassa. Yksin hän on ollut veneessään jo 264 vuorokautta, mutta kun Istvan Kopar torstaina saapui Les Sables d’Olonneen on hän ainoa kisan osanottajista joka sitkeästi vielä seilaa valtamerellä.

22.03.2019

KirjoittajaKari Wilén

Amerikkalaistunut unkarilainen 66-vuotias Istvan Kopar sijoittuu Golden Globe Race –kilpailussa neljänneksi Jean-Luc Van Heeden, Mark Slatsin ja Uku Randmaan jälkeen. Hän vietti merellä hieman yli 264 vuorokautta, mukaan laskettuna vuorokauden rangaistus eri sääntörikkomuksista matkan aikana. Hänellä oli koko ajan vaikeuksia tuuliperäsimen ja ohjauksen kanssa ja joutui käyttämään hätäpuhelintansa saadakseen korjausneuvoja. Kerran hän myös oikaisi kielletylle alueelle Etelänmerellä. Mutta Istvan sai vastaavasti kuuden tunnin aikahyvityksen siitä, että hän Hyväntoivonniemen jälkeen riensi ruotsalaisen yksinpurjehtijan Kjell Litwinin avuksi. Tältä juomavesi oli loppunut ja Istvan antoi hänelle vettä omasta niukasta varastostaan.

Koparin pursi Puffin on Tradewind 35 –mallinen ja se kesti matkan rasitukset hyvin. Mutta ohjausongelmat seurasivat yksinpurjehtijaa koko matkan ajan.

”Tämä oli minulle kidutusta, hän sanoi perille päästyään. Itseohjaukseni petti jo kilpailun ensimmäisinä päivinä. Veneellä ei ollut ongelmia, mutta minulla oli. En ollut onnekas. Uskon että purjehtiminen oli tässä ja rupean puutarhuriksi.”

Onnellinen hän on siitä, että pystyi ratkomaan kaikki ongelmansa matkan aikana. Ja saattoi tammikuun 1. päivänä ripotella isänsä tuhkat mereen Kap Hornin kohdalla.

Tapio Lehtinen jatkaa purjehdustaan kohti päiväntasaajaa. Nyt hän on paapuurin halsseilla, koska tuuli puhaltaa luoteesta, ilmeisesti vielä viikonlopun yli. Asteria on tämän viikon aikana kulkenut vaihtelevalla nopeudella, välillä Lehtinen on lillunut pläkässä, mutta perjantaina vauhti nousi jo yli neljän solmuun. Kun hän pääsee pohjoisemmaksi saattaa hän todennäköisesti heittää styypuurin halsseille, koska Recifen korkeudella pasaatituuli puhaltaa ennusteen mukaan koillisen ja idän väliltä.

”Purjehduskelit ovat olleet hankalat, Tapio kertoo radioamatöörien yhteydenotossa. Tuulenpuuskia tulee vaihtelevista suunnista ja välillä on taas täysin tyyntä. Ulkohommia joutuu tekemään paljon ja purjeita säätämään jatkuvasti, eikä etenemistä kuitenkaan paljon tapahdu työmäärään verrattuna.”

Tapio on myös joutunut purjeiden korjaushommiin. Jenkkipurjeen alaliesman snörppi katkesi ja purjeen yläosan kuluneita ompeleita yksinpurjehtija on joutunut korjaamaan.

Asterialla on vielä noin 4100 mpk:aa maaliin ja viimeisin ETA on 13. toukokuuta.

X