Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Golden Globe Race: Vajaa viikko maaliin – ”Kohta joutuu jo aloittamaan deodorantin käytön”

Tapio Lehtisen Asteria puskee nyt hyvää vauhtia kohti maalia. Mutta jo viikonlopuksi on ennustettu heikkenevää tuulta, joten loppusuoralla vauhti voi vielä hiipua.

18.05.2019

KirjoittajaKari Wilén

Edellisenä viikonloppuna Tapio Lehtinen purjehti reippaassa etelätuulessa ja vauhti pysytteli kuuden solmun tuntumassa. Kuluneen viikon alkupuolella, maanantaina ja tiistaina, tuuli ensin heikkeni ja kääntyi sen jälkeen lännen kautta luoteeseen. Vielä keskiviikkona Asterian vauhti oli vaivaiset 2,6 solmua ja vuorokausinoteeraus 65 meripeninkulmaa, mutta torstaina meno kiihtyi reippaassa luoteistuulessa ja parhaimmillaan suomalaiskippari purjehti 142 mpk:aa vuorokaudessa.

Kilpailun tracker-seuranta on torstaista lähtien yskinyt eikä näytä tuulen nopeutta sen paremmin kuin suuntaakaan. Onneksi Ari Huusela kilpailee Ariel2-veellään samoilla vesialueilla ja Bermudes 1000 –kisan karttaseuranta toimii kattavasti. Sen mukaan, kuten myös radioamatöörien Lehtiselle välittämät sääennusteet lupaavat heikkoja tuulia, jopa vastaisia Biscayalle sunnuntai illasta alkaen. Heikot vastatuulet ovat myrkkyä Asterialle, jonka pohja näyttäisi vielä olevan hanhenkaulojen peittämä.

Viime maanantaina yksinpurjehtijamme Tapio Lehtinen ja Ari Huusela melkein kohtasivat Atlantilla, veneiden etäisyys toisistaan oli vajaan 40 mpk:aa, mutta kipparit eivät päässeet juttusille koska vhf:ä ei kantanut niin kauas. Lehtisellä oli suunta itään kohti Les Sables d’Olonnea, Huuselan keula osoitti lounaaseen kohti Azorien lähistöllä olevaa virtuaalista kääntömerkkiä.

Kylmää muonaa jo monta viikkoa syönyt Lehtinen muisteli samana päivänä helsinkiläisen kantaravintolansa Sea Horsen ruokalistaa ja kertoi, etteivät ainakaan säilykekalat tomaattikastikkeessa enää maistu kun hän rantautuu Ranskaan. Tapio kertoi myös, että odottava normaali elämä alkaa aiheuttaa lievää stressiä.

”Kohta joutuu jo aloittamaan deodorantin käytön”. Veneessä kukaan ei lähes vuoteen ole valittanut hien hajusta.

X