Jutut

Golden Globe Race: Tapio pohjoisella pallonpuoliskolla

Tapio Lehtinen ylitti päiväntasaajan Suomen aikaa maanantaina illansuussa. Hän on purjehtinut eteläisellä pallonpuoliskolla viime vuoden elokuun ensimmäisestä päivästä alkaen, eli yli kahdeksan kuukautta.

10.04.2019

KirjoittajaKari Wilén

Tiistaina Asterian vauhti oli veneen pohjalle pesiytyneet hanhenkaulat huomioon ottaen hyvä eli hieman päälle neljä solmua. Koillispasaati puhaltaa mukavasti ja Tapio Lehtinen purjehtii styyrpuurin halsseilla keulan osoittaessa luoteeseen. Ennusteen mukaan pasaatituuli säilyy vaikka vaihtelee voimakkuudeltaan. Lehtisen seuraava haaste on Azorien korkeapaine, joka yleensä kierretään lännen puolelta. Matkaa maaliin on vähän yli 3000 mpk:aa ja tämänhetkinen ETA on järjestäjien laskelmien mukaan 18. toukokuuta.

Huhtikuun ensimmäisenä päivänä Asterian vauhti alkoi hiipua, kun päiväntasaajan tyynet alkoivat vaikuttaa sääoloihin. Asterian kurssi vaihteli tracker-seurannan perusteella suuresti, välillä keula osoitti länteen, välillä jopa etelään. Huhtikuun 7. päivänä tracker näytti jopa negatiivista etenemistä kohti maalia ja 0,4 solmun vauhtia. Tapio sanoi istuvansa tyynessä ja Jallu-tynnyri alkoi vaikuttaa entistä houkuttelevampana.

Sama tahti jatkui kun Asteria oli aivan päiväntasaajan tuntumassa ja koillispasaati sen pohjoispuolella. Maanantai aamuna vauhtia oli 0,6 solmua, mutta iltapäivällä pasaatituulen henkäykset saavuttivat Asterian ja päiväntasaaja ylittyi järjestäjien mukaan noin kello 17 UTC-aikaa.

Doldrums-alueella erisuuntaiset tuulenpuuskat ja rankkasateet vaihtelevat. Viime perjantaina Tapio keräsi sadevettä, joka kuumissa ja kosteissa olosuhteissa tuleekin tarpeeseen. Muonaa Asteriassa on riittävästi loppumatkaa varten.

Yksinpurjehtijan huumorintaju on kuitenkin säilynyt tukalista oloista huolimatta. Aprillipäivänä Tapio ilmoitti järjestäjille, että Swan-veneellä viereen saapunut tyttölauma puhdisti Asterian pohjaa. Ja pyysi, ettei kilpailujohto rankaisisi häntä ulkopuolisen avun vastaanottamisesta. Pari päivää myöhemmin tuulen puutteeseen turhautunut kippari lähetti Suomeen oman ennustemallinsa runomuodossa.

X