Uutiset

Golden Globe Race: Tapio Lehtisen matka ei etene

Tapio Lehtinen on viettänyt jo 142 vuorokautta matkallaan maapallon ympäri. Juuri nyt hän jumittunut Uuden-Seelannin eteläpuolelle, eikä tunnu pääsevän saarivaltiosta eroon.

22.11.2018

KirjoittajaAri Inkinen

Tapio Lehtisen purjehdus on vienyt häntä etelään ja nyt suoraan pohjoiseen Uuden-Seelannin eteläpuolella tuulen puhaltaessa idästä ja itäkoillisesta. Kryssiminen on osoittautunut epätoivoiseksi. Vaikka Tapio on liikkunut kartalla 60–80 asteen nousukulmalla runsaan kolmen solmun nopeudella, Tapio itse kokee, ettei etene vastatuuleen lainkaan.

Toivottavasti tilanne ei kuitenkaan ole näin huono, sillä idänpuoleinen tuuli jatkuu koko viikon, ja siinä tapauksessa hänen matkansa ei etenisi lainkaan. Tuulen odotetaan kääntyvän etelän ja kaakon suunnille vasta tiistaina, 27. päivä.

Myös aallokko on aiheuttanut hankaluuksia. Vene on muutaman kerran pudonnut aallolta, mutta ei kuitenkaan kaatunut kyljelleen. Tapio ei myöskään ole loukannut itseään näissä jysäyksissä ja vene puolestaan on säilynyt vahingoittumattomana.

Tapio itse haluaisi löytää korkeapainealueen, jotta tuuli lakkaisi ja hän voisi pysähtyä poistamaan hanhenkaulat veneen pohjasta. Se olisikin hyvä, sillä edessä on vielä Kap Horn, jonka kiertäminen vaatii veneen hallittavuutta. Lähelle rantaa ei voi purjehtia, mikäli veneen purjehdussuunnat ovat kovin rajatut.

Hanhenkaulat eivät ole ainoa Tapio Lehtisen harmeista tällä hetkellä. Niistä kuitenkin johtuu, että sähkötilanne on jälleen huonontunut. Hanhenkaulojen aiheuttaman purjehdussuunnan rajallisuuden vuoksi hän on joutunut liikkumaan lähellä Stewardsaarta. Niinpä hän on joutunut pitämään runsaasti yhteyttä sekä Suomeen, mutta myös sekä paikallisiin radioamatööreihin että radioasemiin ja siten kuluttamaan runsaasti sähköä.

Tapio on sähkön vähäisyyden takia päättänyt jatkossa keskittää kaiken kotimaiseen yhteydenpitoon. Hän on myös sulkenut kaikki ylimääräiset sähkölaitteet, mm. aisin, tutkaheijastimen, vhf-radion ym. säästääkseen sähköä.

Purjehdusnopeuden alhaisuudesta johtuen hydrogeneraattori ei ole kyennyt lataamaan akkuja tehokkaasti. Ulkoisesti ainakaan siinä ei vaikuta olevan vikaa. Aurinkopaneelit ovat onneksi ladanneet aika hyvin. 

Ei aikahyvitystä

 Joiltain tahoilta on vaadittu Tapio Lehtiselle aikahyvitystä hanhenkaulojen aiheuttamien ongelmien takia. Lähinnä kyse on siitä, että jotkut kilpailijat ehtivät puhdistaa pohjaansa Hobartissa ennen kuin viranomaiset puuttuivat asiaan.

Tapio itse ei aikahyvitystä halua. Hän ei myöskään syytä kisan järjestäjiä ja kilpailujohtaja Don McIntyreä tilanteesta.

”Ei Don’ia voi syyttää. Mistä häntä pitäisi syyttää? Ei hänellä ollut pahaa tahtoa. Uskon, että hän ei oikeasti tiennyt ja kävi vain huono säkä minun kohdalla Susien jälkeen.”

”En minä mitään hyvityksiä kaipaa. Barnakkelit pilaa kisatilanteen minun ja kolmen minun edellä olevan välillä. Ei se kisatilanne mitenkään parane, jos minä saan kolmen viikon aikahyvityksen, köröttelen täältä maaliin pari viikkoa myöhemmin ja sitten minut nostetaan sijoituksissa ylemmäs. Maalissa sitten muka lasketaan, että saan kolme viikkoa ajasta pois ja olenkin yhtäkkiä edellä niitä, jotka ovat kauan aikaisemmin tulleet maaliin. Ihan lapsellista ja naurettavaa.”

”Minulle kilpaileminen on tärkeää ja itse se kilpailutilanne. Nautin kilpailusta. Jos kilpailu on pilalla, se on pilalla, eikä sitä paranna se, että keinotekoisesti nostetaan sijoitusta.”

”Tärkeintä on kilpailu ja rehti kilpailutilanne, ei manipuloitu sijoitus.”

”Asia ratkeaa vaan sillä, että saan barnakkelit pois ja saan muita kiinni. Minulle riittää se, että pääsen lähemmäksi muita ja todistan sillä itselleni ja vain itselleni, että ilman barnakkeleita olisin pärjännyt paremmin. Se on minun lohtuni tässä kurjuudessa.”

Aivan yksin Tapio Lehtisen ei ole tarvinnut merellä olla. Kajuutassa ollessaan hän oli kuullut ihmeellisen töräyksen. Noustuaan kannelle hän huomasi uusseelantilaisen kalastusaluksen 200 metrin päässä.

Tapio Lehtinen on kokonaiskilpailussa edelleen kuudentena. Hänen arvioitu saapumisaikansa maaliin Les Sables d’Olonneen on 6. huhtikuuta 2019.

X