Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Golden Globe Race: Tapio Lehtisen ”eliö-ongelmaa” ei Suomen tiukan linjan vuoksi olisi voinut estää

Tapio Lehtisen Asteria kärsii pohjan hanhenkauloista. Suomesta ei ongelmaan olisi apua löytynyt.

12.12.2018

KirjoittajaAri Inkinen

Tapio Lehtisen yksinpurjehdus Golden Globe Racessa on herättänyt huomiota muun muassa siksi, että matkantekoa hidastavat pohjaan kiinnittyneet hanhenkaulat, 5–7 senttimetrin mittaiset eliöt. Niitä on käytännössä lähes mahdoton kokonaan poistaa kilpailun aikana, joten Tapio antaa tasoitusta nopeudessa lähes kaikille.

Mutta miksi näin on? Pohja on maalattu eliönestomaalilla. Valitettavasti kaikki maalit eivät tehoa samalla tavoin, ja Suomessa Lehtisen Asteria on maalattu Suomessa sallituilla maaleilla.

Veneen kunnostaneen ja myös pohjan maalanneen Nordic Refit Centerin Jan Lindellin mukaan vene maalattiin niin vahvalla maalilla kuin Suomessa on sallittua, eli Internationalin kovalla, mustalla Triluxilla. Sen vaikuttava aineosa on kuparitiosyanaatti, jota käyttöturvallisuustiedotteen mukaan maalissa on 12–13 painoprosenttia. Tämän lisäksi maalissa on sinkkioksidia.

Eliönestomaalien määräykset vaihtelevat eri puolilla Eurooppaa, vaikka vaikuttavat aineet ovat pääasiassa samoja. Suomessa määräykset ovat poikkeuksellisen tiukat ja sama on tilanne Ruotsin itärannikolla. Sen sijaan jo Virossa tilanne on tiettävästi toisenlainen.

Tukesin ylitarkastaja Oskari Hannisen mukaan Suomen määräykset perustuvat kansalliseen riskiarvioon, ja tehoaineiden raja-arvot on määritelty sen pohjalta.

Viime talvena julkaistu neljän Pohjoismaisen yliopiston yhteisen Itämeren eliönestoaineiden käyttöä tutkineen Bonus Change -tutkimuksen tulosten perusteella nykyisetkin vaikuttavien aineiden, lähinnä kuparin ja sinkin, pitoisuudet ovat turhan korkeita.

Hannisen mukaan määräyksiin on odotettavissa tiukennuksia Euroopassa 1–2 vuoden sisällä. Tällöin saadaan lupien hakuprosessi päätökseen ja yhteiseurooppalaiset säännöt. Hanninen ennustaa, että samassa yhteydessä Suomen kansalliset määräykset tiukentuvat.

Olisiko Asteria voitu maalata Suomessa vahvemmalla eliönestolla? Ei, sillä niiden maahantuonti ja käyttö on kiellettyä, myös yksityishenkilöiltä.

X