Jutut

Golden Globe Race: Tapio Lehtinen vietti vappua vesillä

Samaan aikaan kun veneiden vesillelaskusesonki on Suomessa alkamassa toden teolla jatkaa Tapio Lehtinen yksinäistä etenemistään kohti maailmanympärikilpailun maalia. Asterian vauhti on noussut noin neljään solmuun ja tuuli puhaltaa lounaasta.

04.05.2019

KirjoittajaKari Wilén

Vappua edeltävän viikonloppuna Tapio Lehtinen purjehti leppoisassa kaakkoistuulessa ja genaakkeri oli ylhäällä 32 tuntia putkeen. Tutkahälytin oli lauantaina hälyttänyt jatkuvasti ja Tapsa joutui käymään kannella tunnin välein tähystämässä laivaliikennettä. Ilmeisesti joku kauppalaiva kulki osittain samansuuntaisesti kuin Asteria, mutta kuitenkin näköyhteyden ulottumattomissa. Kippari joutui myös irrottamaan levää hydrogeneraattorin potkurista, jolloin hydro latasi taas normaalisti.

Vapputunnelmaan virittäytyvä kippari kertoi myös satelliittiteksiviestissään seuraavaa: ”Tässä Vapun korvalla voin kertoa, että Ranskaan tullessani päättyy uskalias ihmiskoe: selviääkö suomalainen mies maailman ympäri eväinään kolme pulloa jallua, kaksi single maltia ja kaksi rommia”.

Asteria jouti Vapun alla kevyen tuulen vyöhykkeeseen ja vauhti laski pariin solmuun. Kipparia työllisti vaatehuolto, ja hän totesi myös, että viimeisessä kaasupullossa tavaraa on vielä jäljellä ainakin puolet. Mutta kaasu ei suostu tulemaan ulos sen paremmin hellalle kuin lämmittimelle. Joten vika saattaa olla painesäätimessä.

Vappupäivänä tuuli alkoi herätä lounaan suunnalta ja perjantaina aamulla loki näytti jo 4,2 solmun vauhtia. Suunta oli myötätuulessa koilliseen ja vuorokaudessa Asteria oli edennyt 64 mpk:aa.

Lehtinen kertoi vappuyön luontokokemuksestaan, joka oli ehdottomasti matkan tähän mennessä hienoin. Tähtitaivas oli mielettömän kirkas ja vedessä oli fosforina hohtavaa levää, samalla kun kippari kuunteli kasetilta Sibeliuksen neljättä sinfoniaa.

X