Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Golden Globe Race: Tapio Lehtinen melkein edellä Robin Knox-Johnstonia

Tapio Lehtisen Asteria etenee Etelä-Atlanttia ylöspäin eli pohjoiseen Mar del Platan korkeudella. Tämä argentiinalaiskaupunki tuli Tapsalle tutuksi vuoden 1981-82 Whitbread Round the World –kilpailun yhteydssä.

23.02.2019

KirjoittajaKari Wilén

Asterian vauhti Kap Hornin kierron jälkeen on ollut yllättävänkin hyvä, mutta nyt on edessä varsien heikkojen ja vaihtelevien tuulien osuus. Tuulet näyttäisivät oleva myös enimmäkseen vastaisia, joten hanhenkaulojen riivaaman maailmankiertäjän vauhti saattaa hiipua.

Virtuaalikilpailussa Robin Knox-Johnstonen Suhailia (Golden Globe –voittaja 1968-69) vastaan Asteria on tällä hetkellä ilmeisetsi hieman jäljessä. Harmi, sillä ainakin ennakkotietojen mukaan kisan pääjärjestäjä Don McIntyre on luvannut palauttaa suurimman osan niiden purjehtijoiden ilmoittautumismaksusta, jotka ylittävät maalilinjan ennen kello 15.00 huhtikuun 22. päivänä, päivänä 50 vuotta sitten jolloin Robin Knox-Johnstone saapui perille omalta maailmankierrokseltaan. Tähän McIntyrella on ilmeisesti varaa, koska kisan keskeyttäneitä on niin paljon.

Tapiolla kaikki näyttää olevan hyvin. Akkujännitteet jatkavat kuitenkin hidasta laskuaan ja Tapsa yrittää korjata tilanteen voitelemalla hydrogeneraattorien akkuvalintakytkimen kontaktispraylla.

Virolainen Uku Randmaa purjehtii koillista kohti Kanariansaarten korkeudella ja kärsii kovasti muonan vähyydestä vaikka saalistikin aikaisemmin pari suurta kalaa. Hän loukkasi aikaisemmin myös sormensa kiivettyään mastoon asentaakseen siihen uuden tukiharuksen.

Pari päivää sitten kilpailujärjestäjä antoi hänelle kaiken lisäksi 72 tunnin aikarangaistuksen, koska Uku oli saanut kiellettyä reititysapua radioteitse. Virolainen oli niin nälissään, että hän pyysi tuomaristoa lisäämään rangaistuksen maaliintuloaikaan, jotta hänen ei tarvitsisi pysähtyä keskellä Atlanttia suorittaakseen aikarangaistuksen heti. Tähän suostuttiin. Randmaalla on nyt jäljellä 60 lusikallista riisiä, 20 pakettia kuivamuonakeittoa, 23 kuivamuona-annosta, 15 teepussia ja neljä lusikallista sokeria. Sillä pitäisi pärjätä 21 vuorokautta.

Vakavista ohjausjärjestelmäongelmista kärsivä amerikkalainen Istvan Kopar on runsaat 400 mpk:a virolaista perässä.

X