Jutut

Golden Globe Race: Palkinnot jaettu, Lehtinen vielä merellä

Golden Globe Racen virallinen palkintojenjakotilaisuus järjestettiin pääsiäisen aikaan huolimatta siitä, että yksi kilpailija on vielä matkalla maaliin.

27.04.2019

KirjoittajaKari Wilén

Tämänkertaisen eli järjestyksessä toisen Golden Globe Race –kilpailun palkintojenjakoa juhlittiin Les Sables d’Olonnessa 22. päivänä huhtikuuta, tasan 50 vuotta sen jälkeen kun ensimmäisen nonstop yksinpurjehduskilpailun maailman ympäri voittanut Robin Knox-Johnston saapui maaliin Falmouthiin Englantiin. Hän oli samalla ensimmäinen, joka purjehti pysähtymättä yksin maailman ympäri. Sir Robin käytti urotekoonsa 312 vuorokautta kun taas toisen kilpailun voittaja, 73-vuotias ranskalainen Jean-Luc Van Den Heede selvisi urakasta vajaassa 212 vuorokaudessa.

Palkintojenjakotilaisuudessa oli mukana kisan kolme ensimmäistä kipparia, mutta neljänneksi perille saapunut Istvan Kopar puuttui. Podiumsijoille yltäneille jaettiin palkinnot, Van Heedelle myös 5000 punnan voittajakukkaro, ja Eteläisellä valtamerellä turvaan noukitulle brittinaiselle Susie Goodallille ojennettiin Ensimmäisen Naisen pokaali. Myös Tapio Lehtistä odottaa pokaali McIntyre Adventure Spirit of GGR. Kunhan suomalainen ehtii perille.

Lehtisen vauhti on viimeisten vuorokausien aikana hieman hidastunut tuulen heiketessä ja Asteria etenee nyt vajaan kolmen solmun nopeudella kohti pohjoista. Välillä tuulen suunta ja voimakkuus salli genaakkerin käytön, mutta tämä ilo jäi lyhytaikaiseksi. Edessä on nyt kevyemmän ja epävakaamman tuulen alue ja Azorien yllä on vähätuulinen korkeapaine. Lehtisen asentama hydrogeneraattori lataa akkuja, joten akuutti virranvajaus on korjaantunut. Laivaliikennettä on runsaasti ja yhteen rahtilaivaan Asterian kippari oli yhteydessä VHF:llä sen ollessa noin puolen meripeninkulman etäisyydellä.

”Otan kaikki irti kisan ilmoittautumismaksusta ja nautin jokaisesta minuutista”, Tapio Lehtinen viestitti palkintojenjakoon kilpailun pääjärjestäjälle Don McIntyrelle. McIntyre suunnittelee jo seuraavaa maailmanympärikilpailua vuodelle 2022. Siitä on hänen mukaansa kiinnostunut jo 20 yksinpurjehtijaa kaikkiaan 10 eri maasta.

X