Jutut

Golden Globe Race: Lehtinen etenee ennätysvauhtia

Asteria etenee hyvää vauhtia kohti päiväntasaajan tyyntä vyöhykettä. Ainoastaan laivaliikenne aiheuttaa huolia Tapio Lehtiselle.

29.03.2019

KirjoittajaKari Wilén

Torstaina iltapäivällä Suomen aikaa Tapio Lehtisellä oli vielä 3550 mpk:aa maaliin. Mutta vauhti on ollut hyvä, keskiviikkona Asteria taittoi noin 130 mailia vuorokaudessa ja tracking-seurannassa vilahti jopa kuuden solmun nopeuksia.

Viime sunnuntaina Lehtinen pääsi lopulta eroon hitaasta luovimisesta ja kääntyi itätuulessa styyrpuurin halsseille. Kaakkoispasaati on tämän jälkeen kyydittänyt Asteriaa, jonka keula on osoittanut suoraan kohti pohjoista.

Kohta on kuitenkin edessä tyyni ja epävakaa ”doldrums”-vyöhyke ja päiväntasaajan ylitys. Vielä muutama päivä sitten tyyni vyöhyke näytti varsin kapealta lähempänä Brasilian rannikkoa, mutta tällä hetkellä se on ennusteen mukaan jälleen laajempi etelä-pohjoissuunnassa. Asterian vauhti tulee varmasti hiipumaan, kun muistetaan, että rungon vedenalaiset osat näyttävät hanhenkaulojen viljelyalueelta.

Keskiviikkona radioamatöörit ilmoittivat Tapiolle, että lähellä eli noin 11 mpk:n etäisyydellä on kauppa-alus. Hän näki sen perän puolella ja yritti ottaa vhf:llä yhteyttä, mutta vastausta ei kuulunut. Asterian tutkahälytin pysyi myös hiljaisena, joten aluksella oli ilmeisesti sekä vhf että tutka pois päältä. Vastuutonta toimintaa valtamerellä.

Tapio kertoi, että lämpötila on edelleen 28 asteen tuntumassa. Varsinkin silloin, kun aallot lyövät korkealle ja vesi roiskuu, ei Asterian luukkuja voi pitää auki. Silloin sisällä kajuutassa on entistä tukalampaa.

X