Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Golden Globe Race: Laihtunut Uku Randmaa maalissa

Sitkeä maailmanympäripurjehtija etelänaapurista, virolainen Uku Randmaa saapui Golden Globe Race –kilpailussa maaliin kolmantena. Yksinpurjehtija oli silmin nähden laihtunut kun kiinnitti veneensä laituriin Les Sables d’Olonnen satama-altaassa.

12.03.2019

KirjoittajaKari Wilén

56-vuotias Uku Randmaa ylitti maalilinjan kello 9.00 UTC-aikaa, eli kello 11 meikäläistä talviaikaa. Vastassa oli perheen ja virolaisten ystävien lisäksi neljä GGR-purjehtijaa, maaliin päässeet Jean-Luc Van Den Heede ja Mark Slats sekä kaksi valtamerestä poimittua purjehtijaa Loic Lepage ja Susie Goodall. Randmaa oli merellä tunnin vaille 252 vuorokautta, mutta sai 72 tunnin aikarangaistuksen, joten kilpailuajaksi tuli 254 vuorokautta 18 tuntia 40 minuuttia ja 30 sekuntia.

Randmaa joutui kovaan keliin juuri ennen maaliintuloa ja jarrutteli hieman menoa, jotta olosuhteet paranisivat, kun hän suuntasi kaupungin satamaan johtavaan kapeaan kanavaan. Hän purjehti tässä kisassa suosittua Rustler 36 –venettä One and All, jonka kisaan ilmoittautunut ranskalainen oli varustellut maailmanympäripurjehdusta varten mutta sittemmin peruuttanut osallistumisensa. ”Siviilissä” hän omistaa Hanse 430 –veneen ja on purjehtinut sillä Islantiin. Vuosina 2011-2012 hän purjehti maailman ympäri, ei kuitenkaan pysähtymättä.

Jo Tasmanian Hobartissa Uku Randmaalle selvisi, että hänelle tulisi pula muonasta. Maaliin tullessaan hänellä oli jäljellä kolme pussikeittoa. Kaijalta hänelle ojennettiin pizza, johon hän tarttui molemmin käsin.

”Olen varmasti laihtunut vähintään 20 kiloa, Uku totesi vastaanottajille. Mutta se on tehnyt hyvää terveydelleni. Väsyin jos tein fyysistä työtä, mutta se ei ollut suuri ongelma.”

Tarjottu samppanja kelpasi myös, mutta ensin Uku kiitti Jumalaa turvallisesta paluusta lorauttamalla vähän mereen. Myös vene ja tuuliperäsin saivat osansa ennen kuin hän tarjosi juhlajuomaa GGR-kilpakumppaneilleen.

”Vaikein osa kilpailusta oli tuulen puute, Randmaa totesi. Jäin kiikkiin St Helenan korkeapainesysteemiin yli viikoksi. Oli myös huolissani siitä, että vene tai varusteet eivät kestäisi ja joutuisin keskeyttämään kilpailun.”

Toinen pohdiskelun aihe matkasta oli valtamerien roskaantuminen.

”Eniten saasteita, pääosin muovia, tuli vastaan Hyväntoivonniemen kiertämisen jälkeen. Kerran vastaan kellui ovi, toisen kerran kokonainen puu”, Randmaa kertoi.

”Eniten nautin Etelänmerestä: aalloista, yksinäisyydestä, Randmaa kertoo. Aallot olivat ihmeellisiä, kaikki erilaisia ja saatoin katsella niitä tuntikausia.”

Hanhenkaulat olivat myös Randmaan kiusana, mutta hän saattoi Hobartissa puhdistaa pohjansa ennen kuin viranomaisten kielto tuli tietoon.

”Vesi oi kuusiasteista ja puin pelastautumispuvun ylleni. Koska puku kelluttaa jouduin vetämään köydet kölin alta jotta saatoin hilata itseni veneen pohjan alle.”

Uku Randmaan totutellessaan maissa oloon jatka Tapio Lehtinen luovimista Eteläisellä Atlantilla. Eteneminen on välillä ollut todella hidasta, tuuli on ollut heikko ja epävakaa, ja edessä näyttäisi olla lisää hyvin heikkoa vastatuulta.

X