Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Golden Globe Race: Jean-Luc van den Heede maalissa – Lehtisen pitkä uurastus kohti maalia jatkuu

Tapio Lehtisen pitkä purjehdus kohti Golden Globe Racen maalia Ranskassa jatkuu sitkeästi.

30.01.2019

KirjoittajaAri Inkinen

7798 meripeninkulmaa maaliin.

Siinä Tapio Lehtisellä tiistaina 29.1. jäljellä ollut purjehdittava matka lyhintä reittiä. Samaan aikaan ranskalainen Jean-Luc van den Heede oli juuri ylittänyt maalilinjan Les Sables d’Olonnen kaupungin edustalla. Eikä myöskään hollantilainen Mark Slats ollut enää kaukana maalista. Nykyisellä nopeudella Lehtistä odotetaan maaliin toukokuussa.

Tapio Lehtinen on viimeiset viikot purjehtinut sitkeästi kohti Kap Hornia huolimatta matkaa hidastavista hanhenkauloista. Olosuhteet niiden poistamisen yrittämiseksi eivät ole olleet erityisen suotuisat, ja Lehtisen suunnitelma onkin mahdollisimman pian Kap Hornin kiertämisen jälkeen etsiä suojainen poukama ja paneutua asiaan.

Lehtisen irrotusyritysten tuoman kokemuksen mukaan hanhenkaulat ovat kiinni kuin ”paska Junttilan tuvan seinässä” ja ihan pienellä hetulanpaijauksella ja narujen vetelyllä ne eivät irtoa. Tarvitaan aikamoista voimaa.

Tässähän ”paska” ei viittaa siihen, mihin sen yleensä ajatellaan viittaavan, vaan talon seinään kiinnitettävään naulaan, joskus koukkuun, johon ripustettiin kuivumaan sankareita. Sankareet olivat eräänlaisia kalastuksen sivutuotteita, kalannahkoja nykytulkinnan mukaan.

Matkaa Hornille nopeuttaa hyvästä suunnasta reippaasti puhaltava tuuli, eikä etäisyyttäkään ole enää kuin noin 700 meripeninkulmaa.

Muuten purjehdus on ollut myrskyä ja tyyntä, albatrosseja ja aurinkoa. Syntymäpäivä meni työn touhussa, mutta sponsorin lahjoittama syntymäpäivä-Jaloviina juhlisti yksinäistä juhlaa. Sitä riemastuttivat myös puolentoistasataa onnittelijaa.

Huolimatta hitaasti etenevästä matkastaan, Tapio Lehtinen jaksaa viihdyttää koti-Suomessa, radion ääressä, päivystäviä auttajiaan: ”Tiedättekö mistä tulee sana karanteeni? Sana tulee ranskankielestä, sillä 40 on ranskaksi quarante, joka sitten muuttui italian kielessä muotoon quarantena? Se tarkoitti 40 päivän odotusaikaa ennen pääsemistä aikanaan Dubrovnikin kaupunkiin mustan surman aikana”, Tapio vastasi kysymykseen mahdollisesta karanteenista maalissa.

Toinen purjehdukseen liittyvä legendaarinen tarina liittyy Sir Robin Knox-Johnstoniin, kun hän 51 vuotta sitten lähti maailman ensimmäiselle maailmanympäri-nonstop-yksinpurjehdukselle Falmouthista, Englannista. Kun hän maapallon kierrettyään oli palaamassa Falmouthin satamaan, tullivene pysäytti Sir Robinin ja teki kaikille maahan tuleville esitettävän vakiokysymyksen: ”Where are you coming from?” Sir Robin vastasi: ”Falmouth”.

Jos Tapio Lehtisen purjehdus sujuu välillä mainiosti, hankaluuksia tuntuu olevan ainakin Mark Slatsilla. Hän on lähestymässä Biskajanlahtea, jolle on ennustettu poikkeuksellisen kovaa luoteismyrskyä. Slats onkin empinyt, purjehtiako myrskyyn vai La Coruñaan, Espanjaan.

Mark Slatsin ratkaisu ei ole ollut helppo, sillä hän on tietoisesti rikkonut kisan sääntöjä oltuaan Iridium-puhelinyhteydessä maaorganisaatioonsa, mikä aiheuttaa aikasakon. Kisan johtaja Don McIntyren ja Slatsin tiiminvetäjän Dick Koopmansin välinen sananvaihto kiihtyi välillä kovaksikin, mutta Mark Slats näillä näkymin päätti asettaa oman turvallisuutensa sääntöjen edelle ja purjehtia välisatamaan.

 

X