Tilaa
Jutut

Golden Globe Race: Hidasta luovimista kohti päiväntasaajaa

Tapio Lehtisen Asteria jatkaa hidasta etenemistä kohti pohjoista. Tuuli on vastainen ja hanhenkaulat hidastavat vauhtia.

09.03.2019

KirjoittajaKari Wilén

Viime keskiviikkona Tapio Lehtinen käänsi Asterian paapuurin halsseille, jolloin keula osoitti jopa kaakkoa kohti. Taktiikkaa ihmeteltiin niin Suomessa kuin kilpailun päämajassakin.

Tapio selitti satelliittipuhelussaan syitä tähän. Hanhenkaulojen aiheuttamasta suuresta kulkuvastuksesta johtuen Asterian kryssikulma on erittäin huono eli 60-70 asteen luokkaa. Vauhtia on haettava laskemalla kurssia, muuten eteneminen hyytyy kokonaan. Normaalioloissa veneen nousukulma voisi olla luokkaa 40 astetta. Tapsa ei halunnut suunnata kohti Brasilian rannikkoa, jossa on vastainen merivirta ja laivaliikennettä.

Torstaina hän teki kuitenkin vastakäännöksen ja on styyrpuurin halsseilla keula kohti Rio de Janeiroa. Vauhti on suhteellisen hyvä eli 4,3 solmua, mutta edessä saattaa olla tyynempi kohta, jonka jälkeen tuulen ennustetaan kääntyvän luoteeseen.

Tiistaina radioamatööriryhmällä oli vaikeuksia saada Tapioon yhteyttä, mutta viimeisimmässä raportissa Asterian kippari kertoi, että akkujännite näyttäisi taas olevan noususuunnassa. Hydrogeneraattori lataa paremmin, kun veneen vauhti nousee.

Virolainen Uku Randmaa selvisi viimeisestä myrskystä, jolloin tuuli nousi yli 20 m/s voimakkuuteen ja aallot kasvoivat kahdeksanmetrisiksi. Hän on nyt Biscayalla ja arvioitu maaliin saapumisaika on sunnuntai. Vastassa häntä onnittelemassa on Golden Globe Racen voittaja ja kakkonen, Jean-Luc Van Den Heede ja Mark Slats.

Istvan Kopar sijoittunee neljänneksi, hän on selvinnyt Azorien korkeapaineesta, mutta matkaa maaliin on vielä yli 1300 mpk:aa. Hänen ETA on maaliskuun 20. päivän paikkeilla.

 

Lue myös nämä

X