Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Foilaava vesifillari – Hydrofoiler XE-1

Kun pyörätiet ja maastopolut on koluttu, innokas fillaristi polkaisee etsimään uusia maisemia ulapoilta.

19.01.2022

Kirjoittajapasi nuutinen

Kuvaajamark robotham

Kun vesillä tulee vastaan polkupyöräilijä, on turha hieraista silmiään. Totta se on ja ensi kesänä mahdollista myös Suomessa. Tamperelainen KJ Partners Oy alkaa tuomaan maahan Hydrofoiler XE-1:tä, polkimilla ja kantosiivillä varustettua vesiliitäjää.

Ensimmäiset prototyypit olivat puhtaasti lihasvoimalla toimivia. Niilläkin päästiin helposti noin viiden solmun nopeuteen, jossa foilit alkavat kantaa. Uusiseelantilaiset keksijät huomasivat kuitenkin pian, että käyttö vaati kilpaurheilijan reisilihaksia. He lisäsivät laitteeseen sähköisen apumoottorin ja nyt vesifillaroinnista pystyy nauttimaan käytännössä kuka tahansa perusterve luonnonystävä.

XE-1:n vesitiiviin alumiinikuoren sisällä ovat 885 Wh litiumakut ja 460 W sähkömoottori sekä kellukkeet, jotka tekevät laitteesta uppoamattoman. Kantosiivet tukineen ovat hiilikuitua. Pääsiipi on pituudeltaan kaksimetrinen, kääntyvä ja ohjaava etusiipi puolisen metriä lyhyempi. Siivet irrotettuina laite mahtuu tavallisen henkilöauton tavaratilaan, purku kuljetukseen ja kokoaminen käyttövalmiiksi käy muutamassa minuutissa.

Liikkeelle voi lähteä mistä vain, missä vajaan metrin syvyyteen ulottuville siiville riittää vapaata vettä. Muutamalla riuskalla polkaisulla XE-1 ponnahtaa liukuun foiliensa varaan.

Seuraavaksi vesipolkija valitsee sähkömoottorin seitsemästä avustustasosta mieleisensä. Huippunopeus on noin 11 solmua, mutta oleellisempia ovat rasitustason ja reissun keston määrittely.

Sähkömoottorin maksimiteholla riittää lihastyöksi polkimien kevyt pyörittely latausmielessä, sillä moottori itse pitää nopeuden foilausalueella. Silloin huvi kestää reilun tunnin.

Pudottamalla moottoritehoa kasvaa vesilläoloaika, mutta niin myös polkemisen rasitus, kun osa vauhdista pitää tehdä ajajan muskeleilla. Alimmilla tasoilla on kyse jo reippaasta kuntoharjoittelusta.

On sitten tositreenaaja tai huvipolkija, XE-1:lle on vaikea keksiä sopivampaa ympäristöä kuin meikäläiset vesistöt. Mikäpä kruunaisi mökkipäiviä paremmin, kuin fillariretket kimmeltävillä järvillä ja saaristoissa.

 

Lue myös nämä

X