Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Uutiset

Finn Gold Cup, Falmouth: Nirkko 5:s

19.05.2012

KirjoittajaKiti Westerback

Suomen Purjehdus ja Veneily

Tapio Nirkko sijoittui Finn-jollien MM-regatassa Falmouthissa viidenneksi.

Hänellä oli ennen päätöspäivää hyvät mahdollisuudet nousta jopa pronssille, mutta mitalilähtöä ei päästy tuulenpuutteen vuoksi ajamaan. Näin torstain tulokset jäivät voimaan.

– Minua ei olisi haitannut päästä purjehtimaan vielä tänään, sillä pronssi oli realistisen matkan päässä. Olen silti todella tyytyväinen tähän viikkoon, Nirkko sanoi.

Mitaleille purjehtivat nyt kuusinkertainen maailmanmestari, Iso-Britannian Ben Ainslie, Iso-Britannian Edward Wright ja Tanskan Jonas Hoegh-Christensen. Nirkko ja neljänneksi yltänyt Kroatian Ivan Kljakovic Gaspic päätyivät tasapisteisiin.

– Maittain laskettuna olin tasapisteissä kolmannen maan kanssa. Olympialaisia ajatellen se tietää hyvää, kuten myös kilpailu Weymouthin kaltaisissa olosuhteissa täällä Falmouthissa. Näytin itselleni, että pystyn näin hyvään suoritukseen, kun pysyn omalla tasollani koko viikon, vuonna 2009 EM-hopean voittanut Nirkko kertoi.

Hänen valmentajansa Joakim Wilenius painotti, ettei kyse ollut yhtäkkisestä tasonnostosta.

– Talven monet edistysaskeleet tulivat vain nyt esiin. Regatta oli ehjä suoritus Tapiolta, sillä toisin kuin Perthissä, hän onnistui pitämään tasonsa koko kilpailun ajan. Tulosmielessä Tapio nousi nyt uuteen kategoriaan, Wilenius kiitteli.

18.5.2012:

Tapio Nirkko on ennen päätöspäivän mitalilähtöä hyvässä iskuasemassa Finn-jollien MM-regatassa Falmouthissa.

Hän on viidentenä ja tasapisteissä neljäntenä olevan kroatialaisen Ivan Kljakovic Gaspicin kanssa (72 pistettä). Kaksikolla on kahdeksan pisteen matka pronssiin, johon on ottanut kiinnityksen Tanskan Jonas Hoegh-Christensen.

– Tilanne on sellainen, että Tapion pitää saada oma hyvä sijoitus eli olla maalissa neljä sijaa paremmin kuin tanskalainen. Jos Tanska on jäänyt kauas taakse, voi alkaa vähän taktikoida kroatialaisen suhteen, valmentaja Joakim Wilenius sanoi tuplapisteiden mitalilähdöstä.

Tasapisteisiin päädyttäessä mitalilähdön sijoitus ratkaisee.

Nirkko piti pintansa torstain kolmessa lähdössä ja hurjassa kelissä. Hän purjehti sijat viidenneksi, 17:nneksi ja yhdeksänneksi.

– Aallokko oli jotain älyttömän suurta ja tuulta oli jopa 15 metriä sekunnissa. Sain pidettyä homman kasassa koko päivän, kun vähän varmistelinkin avotuulilla, jotten kaatuisi, Nirkko kertoi.

– Tähän on pakko olla tyytyväinen. Huomenna sitten pronssitaisteluun mukaan, suomalainen jatkoi.

16.5.2012:

Tapio Nirkko ei päässyt kevyen tuulen vuoksi Finn-jollallaan Falmouthin MM-vesille keskiviikkona lainkaan. Hän nousi silti tulosluettolossa pykälän ylöspäin viidenneksi, kun hänen edellään ollut diskattiin tiistain ensimmäisestä lähdöstä. Näin Nirkolla on piste vähemmän ja parempi sijoitus.

Matkaa mitalisijaan on vain 13 pistettä.

– Keskiviikolle on luvattu kovempaa kelia, ja ohjelmassa on kolme lähtöä. Ei muuta kuin hyvä draivi huomiselle niin, että sijoitukseni top5:ssä säilyy.

Kilpailua johtaa kirkkaasti Iso-Britannian Ben Ainslie. Nirkon edellä on kaksi muutakin brittiä ja yksi tanskalainen, joten maiden välisessä vertailussa Suomi on hienosti kolmantena.

15.5.2012:

Tapio Nirkko oli Finn-jollallaan Falmouthissa 17:s ja toinen. Hän nousi kokonaistilanteessa kolmen päivän jälkeen hienosti kuudenneksi.

– Tämä päivä oli brutaalia Finn-purjehdusta parhaimmillaan. Kova, puuskainen tuuli, alhainen lämpötila ja pitkät lähdöt pistivät miehet koville. Kun näin vaikeissa olosuhteissa sain yhden ok:n ja yhden loistavan lähdön, oli päivä selvästi hyvä, Nirkko iloitsi.

14.5.2012:

Tapio Nirkko jatkoi hyviä otteitaan Falmouthin MM-regatassa.

Hän purjehti toisena kilpailupäivänä 9:nneksi ja 8:nneksi ja on nyt kokonaistilanteessa 8:s.

– Vaikea olosuhteet jatkuivat. Tuulta oli reippaammin kuin eilen. Isot linjat olivat kunnossa molemmissa lähdöissä, Nirkko sanoi.

– Minulla oli mahdollisuudet ihan kärkeenkin, mutta pakko kuitenkin olla tyytyväinen tähän päivään, Nirkko myhäili.

13.5.2012:

Finn-jollapurjehtija Tapio Nirkko aloitti MM-regatan Englannin Falmouthissa sijoilla 6 ja 22.

Nirkko on ensimmäisen päivän jälkeen 10:s.

– Olosuhteet olivat aika hankalat. Tuuli oli paikallista ja puuskaista, ja minuutissakin saattoi menettää monta sijaa. Ensimmäinen lähtö meni isojen linjojen suhteen alusta asti hyvin. Toisessa jäin startissa, mutta onnistuin nousemaan loppua kohti, Nirkko kertoi.

– Päivä oli vaikea, mutta tulos kohtalainen, Nirkko sanoi.

Nirkko valmistautui kisaan olympiavesillä Weymouthissa ja viime päivien ajan Falmouthissa.

– Olosuhteet ovat molemmissa aika samat, joten MM-kisat ovat hyvää harjoitusta olympialaisiin. Keskityn tasapainoiseen vastatuulitaktiikkaan ja rentouden löytämiseen, Nirkko summasi.

– Odotan löytäväni itseni kymmenen parhaan joukosta. Kisan voitosta taistelee brittikaksikko Ben Ainslie-Giles Scott, Nirkko uskoo.

Lisätietoja

Lähde ja kuva: Suomen Purjehdus ja Veneily 

 

X