Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Family Cruiser

22.12.2008

KirjoittajaVenelehti

Family-Cruiser

Klassikkovene lujitemuovista ja puusta

Ei tiennyt Allan Lindström mitä aloitti, kun osti Turun Veneveistämöltä kymmenmetrisen veneen rungon ja teki siitä matkaveneen. Hyvin pian hän kuitenkin ymmärsi, että jotain erinomaista oli syntynyt: veistämön oven taakse alkoi syntyä jonoa veneilijöistä, jotka myös halusivat Family Cruiserin.

Family Cruiserin syntymä juontuu Turun Veneveistämöön, joka 50- ja 60-luvuilla oli Suomen merkittävin venevalmistaja. Eräiden tietojen mukaan rungon malli oli peräisin Pohjanmereltä ja tullut sieltä Turkuun. Runkoa on käytetty myös Finnsailerissa, joka oli aikansa vientimenestys.

Ensimmäinen Allan Lindströmin rakentama Family Cruiser syntyi 1967. Vaikka tarina ei varsinaisesti ala siitä, se on kuitenkin vuosi, josta maine alkoi rakentua. Joka vuosi valmistui viisi, kuusi venettä ja mitään erityistä markkinointia niiden myyminen ei edellyttänyt. Allan Lindström oli itsepäinen venerakentaja. Hän oli suunnitellut Family Cruiserin sisustuksen matkaveneilyn tarpeita silmällä pitäen ja hän piti tiukasti kiinni siitä, että ”näin on hyvä”.

Family Cruiser on vene, jossa yhdistyvät lujitemuovi- ja puuvene. Kuiturunkoon on liitetty puinen ylärakenne ja sisustus on myös puuta. Se on tehnyt veneestä persoonallisen etenkin parin viime vuosikymmenen aikana, kun lujitemuovi ja erilaiset muoviset pinnoitteet ovat tulleet veneiden sisustuksessakin hallitseviksi materiaaleiksi. Family Cruiserissa on säilynyt puuveneen tuntu. Se on kuin muistuma ”vanhoista, hyvistä ajoista”.

Family Cruiserin sisustus on rakennettu kokonaan mahongista, kuten myös kajuutan seinät. Veistämö on kautta aikojen käyttänyt massiivimahonkia, mikä on osoittautunut erinomaiseksi ratkaisuksi. Tom Lindström on kunnostanut lukuisia Family Cruisereita, joiden kajuutan seinät aurinko ja vähäinen hoito ovat saaneet hilseilemään ja harmaantumaan ennen aikojaan. Massiivipuupinnoista on lakka otettu pois, minkä jälkeen puu on höylätty ja hiottu ja lakattu uudelleen: näyttää kuin uudelta. Siksi niin moni Family Cruiser on edelleen kuin uusi.

Tämän päivän veneilyssä luulisi Family Cruiserin kaltaiselle veneelle olevan kysyntää. Se on kiireettömän ihmisen vene; kun ei ole kiire satamaan, vaan tärkeintä on olla merellä. Ei ole oikeastaan ihme, että Family Cruiser on lukijoiden valinta moottoriveneklassikoksi. Se on kuin suomalainen veneilijä useimmiten: rauhallinen ja järkevä, matkalla luonnonsatamasta toiseen nauttien matkanteon viehätyksestä ja ympärillä aukeavasta luonnosta.

Tekniset tiedot

Pituus 10,35 m
Leveys 3,15 m
Syväys 0,90 m
Paino 4 500 kg
Makuusijoja 6
Valmistaja Tom Lindström, Kråkö, puh. (019) 544 055

Teksti Ari Inkinen, kuva Timo Utter

Tiivistelmä Vene-lehden 12/2008 jutusta
X