Uutiset

F1 MM, Liuzhou: Seliö protestin sävyttämässä aika-ajossa kakkoseksi

01.10.2012

KirjoittajaKiti Westerback

Marko Mäkinen

Mad-Croc F1 Teamin Sami Seliö starttaa kauden kolmanneksi viimeiseen MM-osakilpailuun toisesta ruudusta.

Maan kansallispäivän takia poikkeuksellisesti tiistaina kilpailtavan MM-osakilpailun aika-ajo oli sekuntien tuhannesosien taistelu, sillä suomalaiskuljettaja ehti hetken aikaa olla jo paalupaikallakin, kunnes Italian Alex Carellan Team Qatarin vastalause hyväksyttiin ja Seliö putosi vain kolmen sekunnin tuhannesosan erolla kakkoseksi.

Seliö sai pitää reilun tunnin ajan paalupaikkaa hallussaan, koska Alex Carellan todettiin ajaneen nopeimmalla kierroksella radan ulkopuolella, ja se merkitsi kierroksen hylkäystä. Carellan tiimin tekemä vastaprotesti hyväksyttiin ja suomalaiskuljettaja putosi kakkosruutuun.

Aika-ajon kolmas oli Arabiemiraattien Thani Al Qamzi. Leikkauksesta toipuva MM-sarjaa johtava Arabiemiraattien Ahmed Al Hameli ei osallistu Kiinan GP:hin.

Lajin kaksinkertaisen maailmanmestarin Sami Seliön paluu viime vuoden onnettomuuspaikalle oli kaikin puolin väkevä. Suomalaiskuljettaja hallitsi Liu-joen suistoalueelle rakennetun nopean radan tapahtumia, eikä viime vuonna tapahtunut vakava onnettomuus haitannut hänen suoritustaan.

– Ajo tuntui hyvältä. Hieman jännitti, miltä täällä tuntuisi ajaa, mutta kaikki meni OK. Hieno fiilis, mutta protestin hyväksyminen harmittaa. Paalupaikka meni sääntöjen muotoseikan takia. Carellan todettiin ajaneen radan ulkopuolella, mutta säännöistä ei löytynyt kohtaa, jossa kilpailunjohtaja olisi saanut hylätä suorituksen, Seliö harmitteli aika-ajon jälkeen.

Kiinan F1-venerata on MM-sarjan nopeimpia. Kärki viiletti ratakierroksen 175 km/h keskituntinopeudella.

– Täällä mennään koko ajan kovaa. Hulluja riskejä en aio huomenna ottaa, mutta voittoa totta kai tavoitellaan, Seliö toteaa.

Moottoriongelma hidasti Romsia

Seliön tallikaverin Filip Romsin aika-ajo oli kaksijakoinen. Sen ensimmäisessä osiossa 18-vuotias Roms oli hyvässä vauhdissa, kellottaen joukon kymmenenneksi nopeimman ajan.

Toisessa osiossa Romsin vauhti hyytyi sijalle 15. Aika-ajojen lopputulokseen päätynyt aika oli yli sekunnin heikompi kuin ensimmäisessä osiossa.

– Ensimmäisessä osiossa ajo luisti ja vene kulki hienosti. Toisen osion aikana tunsin, ettei moottori enää työntänyt venettä yhtä hyvin eteenpäin. Laiturilla huomasimme, että moottorin kampiakselin päästä oli vuotanut öljyä.

– Illan aikana moottori tarkastetaan. Toivotaan, että selviämme tiivisteen vaihdolla. Jos koko moottori joudutaan vaihtamaan niin siitä seuraa rangaistus, joka pudottaa lähtöpaikkani viimeiseen ruutuun, Roms muistuttaa.

Romsin suoritus vapaissa harjoituksissa sekä aika-ajoissa oli jälleen nousujohteinen ja vahva.

– Jokainen ajokerta kulkee paremmin ja paremmin. Jos huomenna joudutaan lähtemään takaa niin yritetään ajaa ehjä kisa maaliin ja nousta mahdollisimman korkealle, Roms toteaa.

Tuloksia/aika-ajot, Liuzhou, Kiina

1. Alex Carella (ITA) Qatar Team 44,68
2. Sami Seliö (FIN) Mad-Croc F1 Team +0,03
3. Thani Al Qamzi (UEA) Team Abu Dhabi +0,17
4. Philippe Chiappe (F) CTIC China Team +0,63
5. Shaun Torrente (USA) Qatar Team +0,90
….
15. Filip Roms (FIN) Mad-Croc F1 Team +5,15

Lähde ja kuva: Mad-Croc F1 Team

X