Tilaa
Uutiset

F1 MM, Brasilia: Seliö ja vene valmiina

01.06.2013

KirjoittajaKiti Westerback

Marko Mäkinen

F1-veneiden MM-kausi käynnistyy viikonloppuna Brasiliassa.

Maan pääkaupunki Brasilia isännöi Etelä-Amerikassa ajettavaa veneiden F1-kilpailua ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1981.

Seliö luottavainen

Lajin kaksinkertainen maailmanmestari Sami Seliö starttaa kauden avaukseen luottavaisena.

– Saimme talven aikana ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen veneet maailmalta takaisin Italiaan Baban tehtaille täydelliseen huoltoon. Uskon, että olemme Brasiliassa kaikessa tekemisessä entistä vahvempia, Seliö lupaa.

Seliö sanoo, että pitkä talvitauko ja lepo nostivat itseluottamuksen mestaruusvuosien tasolle.

– Olen valmistautunut MM-avaukseen huolellisemmin kuin koskaan ja olen elämäni kunnossa. Sain levättyä, joten pitkä talvitauko teki hyvää. Voitontahtoni on sataprosenttisesti yhtä kova kuin mestaruusvuosina.

Nopea rata

Brasilian MM-avauksen uusi 2 480 metriä pitkä rata on haastava ja nopea. Radan takasuoralla on mittaa peräti 700 metriä, jonka jälkeen rata kääntyy loivasti vasemmalle.

– Rata vaikuttaa todella nopealta. Takakaarteen loiva käännös ajetaan käytännössä kaasu pohjassa, ja kun aallokko kisan edetessä voimistuu niin siinä kohtaa piilee vaaran paikka. Pidän kuitenkin uusista radoista, joilla olen aina pärjännyt hyvin.

Monta mestariehdokasta

Seliö povaa F1-veneiden kaudesta 2013 mielenkiintoista.

– Abu Dhabin Al Hameli on jälleen mukana, kuten mestaruutta puolustava Alex Carella sekä jenkkikuskit, kuten meikäläisen torppaamisesta viime kaudella kilpailukieltoon asetettu Shaun ”kuumakalle” Torrente.

– Viime vuonna MM-hopeaa ajaneen Ranskan Philippe Chiappen veneiden moottorien virittäjä on vaihtunut ja hänelläkin on vauhtia lisää. Tulossa on mielenkiintoinen MM-avaus ja kausi kokonaisuudessaankin, Seliö summaa.

Seliölle lisää vauhtia

Myös Seliön oma Baba F1-vene koki talven aikana Italiassa muutoksia, joiden odotetaan parantavan kierrosvauhtia parilla sekunnin kymmenyksellä.

– Baba päivitti nykyisestä veneestäni evoluutiomallin. Vene on muun muassa uusien ja kevyempien akkujen sekä muiden materiaalimuutosten ansiosta lähes 40 kiloa aikaisempaa kevyempi. Ei ole epäilystäkään, että tänä vuonna taistellaan kolmannesta maailmanmestaruudesta, Seliö lupaa.

Roms tähtää kymmenen joukkoon

Seliön tallikaverina jatkaa espoolainen 19-vuotias Filip Roms, joka oli debyyttikaudellaan MM-pisteissä 12:s.

– Talvitauko oli todella pitkä. Viimeksi pääsin ajamaan F1-venettä joulukuussa Arabiemiraateissa, mutta kun ohjaamoon jälleen istuu, niin eiköhän se ratti ja polkimet ole edelleen samoissa paikoissa.

– Myös kisapaikka on uusi, joten olen ensi kertaa samalla viivalla muiden kokeneiden kuljettajien kanssa. Brasiliassa jokainen joutuu opiskelemaan uuden radan niksit. Samalta viivalta lähdetään, Roms huomauttaa.

Espoolaisen tavoite on tänä vuonna nousta MM-sarjassa kymmenen parhaan joukkoon.

– Viime vuoden päätöskisassa ajoin yhdeksänneksi ja tästä jatketaan. Tavoite on nousta pisteissä kympin sakkiin sekä kehittyä ja itsenäistyä kuljettajana. Sami toki auttaa edelleen, mutta tänä vuonna pyrin olemaan esimerkiksi potkurien tai painojen säädöissä omatoimisempi, Roms sanoo.

Katso suorana

Kisan ensimmäisten vapaiden harjoitusten ykkönen oli Sami Seliö. Filip Roms oli 15:s. Aika-ajot käynnistyvät 1.6. klo 21 Suomen aikaa ja kauden ensimmäinen F1-veneiden GP-osakilpailu sunnuntaina klo 17. Molempia voi seurata suorana lähetyksenä sarjan virallisilta verkkosivuilta.

Lisätietoja

Lähde: Sami Seliön tiedotus
Kuva: Marko Mäkinen

Lue myös nämä

X