Tilaa
Jutut

Euroopan Vuoden Purjevene -ehdokkaat valittu

Paluu uuteen normaaliin alkaa poikkeuksellisen suurella venemäärällä ja tällä kertaa mukana on myös suomalaisväriä.

01.09.2021

Kirjoittajapasi nuutinen

Kuvaajavalmistajat

Euroopan Vuoden Purjevene -palkinnot (European Yacht of the Year Awards) jaetaan testausvuonna markkinoille tuotaville veneille. Voittajat julkistetaan tammikuussa. Kuluvan vuoden kavalkadista valitaan siis veneet, jotka tulevat kantamaan tunnustusta Vuoden purjevene 2022.

Viime kaudella pandemia aiheutti yllätyksiä ja rajoituksia niin testaajien kuin pursikandidaattien liikkumiselle. Uusia malleja oli tavallista vähemmän, kun veistämöt eivät vielä tienneet, pitääkö tuotantoa leikata vai kasvattaa.

Nyt ”uusi normaali” näyttää myönteiseltä. Veneily on nostanut suosiotaan koko Euroopassa. Niinpä EYOTY-raati, jossa VENE on mukana yhtenä 12:sta johtavasta eurooppalaisesta purjehduslehdestä, joutui esivalinnoissa postiivisen ongelman eteen: tasaväkisiä tarjokkaita oli todella paljon.

Tänä vuonna haastavinta ei olekaan testien järjestäminen sinänsä, vaan niiden suorittaminen tolkullisissa aikatauluissa. Yhteensä 25 purren tutkiminen kahdessa viikossa tarkoittaa pitkiä päiviä merellä ja yöhön asti venyviä muistiinpanojen vertailua. Ensimmäinen testirupeama on syyskuussa ennen La Rochellen venemessuja Ranskassa ja toinen Barcelonan näyttelyn jälkeen Espanjassa.

Täydet kisaluokat

Kilpailussa on tänä vuonna viisi luokkaa, joihin kaikkiin otettiin maksimimäärä eli viisi ehdokasta. Niiden sijoittelussa eri kategorioihin noudatetaan viime vuonna hyväksi koettua tapaa, jossa monirunkoveneet ovat käyttötarkoitukseltaan vastaavien yksirunkoisten joukossa: perheveneet, luksusjahdit tai sporttipurret ovat samalla viivalla runkojen määrästä riippumatta.

Samalla saadaan luontevasti tilaa kasvavalle venetyypille, jolla tavoitellaan asuttavuutta ja luotettavuutta todella pitkille purjehduksille. Valtameripursiin saatiin viime vuonna kovat ehdokkaat eikä yhtään heikommalta näytä nytkään.

Perhepursiin toivotaan lähes poikkeuksetta lisää pienikokoisempia kandidaatteja. Tällä kertaa alle 40-jalkaisia on kaksi kappaletta, mitä voi pitää tyydyttävänä. Muutama pienempi vanhan mallin päivitysversio jäi pois kokonaan uusien isompien tieltä.

Suurista luksusjahdeista meikäläisittäin mielenkiintoisin on uusi Swan 58. Nautor on legenda muuallakin kuin Suomessa, mutta pursi joutuu kohtaamaan todella kovia haastajia eikä lopputulos missään nimessä ole selvä asia. Apua ei ole edes ”sinivalkoisten silmälasien läpi” tarkastelusta, sillä raadin jäsenet eivät saa äänestää oman maansa veistämöitä.

Urheilupurret on usein ranskalaisten ja italialaisten hallitsema luokka. Niin nytkin, mutta jännittävän mausteen tuo aivan uusi veistämö Tšekistä ensimmäisellä veneellään. IC 36 Independence lupaa huimaa vauhtia kahdella rungolla.

Erikoispurret (Special Yachts) on yleensä mielenkiintoisin luokka purjehduskokemusten kannalta, mutta tuskallisin arvioitava veneiden laajan kirjon takia. Ensivilkaisulla nyt mukana on vain sporttisia päiväpursia,. Vaikeuskerrointa nostaa se, että jotenkin yhteismitalliset kriteerit pitää pystyä asettamaan perinteisten linjojen uudistajille, ultramoderneille edelläkävjöille sekä kolmella rungolla kiitäville veneille.

Edessä on siis haastavia, mutta vuoden innostavimpia työpäiviä toimitukselle. Niiden tuloksia puretaan lukijoiden iloksi talven ja kevään numeroissamme.

Lisätiedot European Yacht of the Year


Vuoden Purjevene 2022 ehdokaslista

Perhepurret (Family Cruiser)

Jeanneau Sun Odyssey 38

Beneteau Oceanis 34

Dufour 470

Hanse 460

Neel 43


Urheilupurret (Performance Cruiser)

J/45

IC 36 Independence

JPK 39 FC

Pogo 44

Solaris 40


Luksuspurret (Luxury Cruiser)

Hallberg-Rassy 50

Jeanneau Yachts 60

Lagoon 55

SWAN 58

X 5⁶


Erikoispurret (Special Yachts)

Revolution 24

De Cesari 33

Saffier SE 33 Life

Sunbeam 32.1

Tricat 6.90


Valtameripurret (Blue Water Cruiser)

Allures 51.9

HH OC50

Outremer 55

Ovni 370

Windelo 50

 

Lue myös nämä

X