Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Uutiset

Etelämantereen rannikolta löytyi täysin uusi saari, jota ei ole kartoissa

Saarta ei ole aiemmin havaittu, koska sen päällä oleva jäätikkö on sulanut sen verran, että saaren rannikko on tullut näkyviin.

02.03.2020

KirjoittajaVeneen toimitus

Etelämantereen rannikolta on löytynyt täysin uusi saari, jota ei ole esiintynyt millään kartoilla, kertoo Nature-lehti.

Pine Island Bayllä matkannut tutkijaryhmä huomasi lehden mukaan ennen tuntemattoman saaren aiemmin helmikuussa. Saarta ei ole aiemmin havaittu, mutta nyt tilanne muuttui, koska saaren päällä oleva jäätikkö on sulanut sen verran, että rannikko on tullut näkyviin.

Löytö tehtiin osana Thwaites Glacier Offshore Research -tutkimusprojektia, jonka tarkoitus on tutkia ”tuomiopäivän jäätikkönäkin” tunnetun Thwaitesin jäätikön tilannetta Etelämantereella. Meritutkija Julia Wellner Houstonin yliopistosta sanoo, että toistaiseksi huono sää on estänyt saaren tutkimisen, mutta sitä on tarkoitus tutkia tarkemmin.

Nature kertoo, että vaikka saari on sen verran iso, että satelliitit voivat nähdä sen, sitä ei tähän mennessä ole havaittu sen päällä olevan jään vuoksi. Koska vain harvat laivat kulkevat niin etelässä, Wellnerin tutkimusryhmän havainto aiemmin tässä kuussa oli luultavasti ensimmäinen kerta, kun kukaan ihminen on nähnyt tämän saaren.

Tutkijat eivät vielä tiedä, kuinka kauan saari on olliut näkyvillä. Se on kuitenkin luultavasti paljastunut ilmaston lämpenemisen vuoksi.

Kun jäätiköt läntisellä Etelämantereella ovat sulaneet, maankuori alueella on kohonnut, koska siihen kohdistuu vähemmän painetta, sanoo jäätikkögeologi Lindsay Prothro Naturessa. Nyt löytynyt saari voi antaa vihjeita siitä, kuinka nopeasti Etelämanner kohoaa.

On mahdollista, että maan kohoaminen aiheuttaa painetta Etelämantereen jäätiköille, mutta joidenkin tutkijoiden mukaan se voi myös vakauttaa niitä.

Ei ole täysin epätavallista, että jäätiköiden vetäytyminen paljastaa uusia saaria. Viime vuosien aikana myös Grönlannin ja Kanadan rannikoille on ilmestynyt uusia saaria.

Nature kirjoittaa, että voi kestää vielä reilun kuukauden, ennen kuin Etelämantereen uudesta saaresta saadaan lisää tutkimustietoa.

Tämä juttu on julkaistu Veneen kanssa samaan lehtiperheeseen kuuluvassa Tekniikan Maailmassa 25.2.

Lue myös nämä

X