Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Espoo huutokauppaa 28 hylättyä venettä – joukossa sekä ”toivottomia projekteja” että ”mahdollisia helmiä”

Vesipeleistä tarjouksia tekevät ottavat melkoisen riskin, jos eivät käy perusteellisesti itse tutkimassa kaupan olevia veneitä niin, että tietävät todella, mistä tarjoavat.

14.09.2018

Kirjoittajaja kuvat Jukka Hiiro

Espoon kaupungin satamista vastaava kulttuuri ja liikuntaosasto huutokauppaa Suomenojan venesatamassa ”talteen otettuja” veneitä nettihuutokaupassa.

Veneet myydään irtaimistoineen ja niitä on kaikkiaan 28 kappaletta. Veneet myydään siinä kunnossa kuin ne ovat, eikä niille myönnetä minkäänlaista takuuta tai palautusoikeutta.

Se on sinänsä ymmärrettävää, siinä määrin kirjavaa kalustoa huutokaupassa on tarjolla. Vene-lehti kävi paikanpäällä tutustumassa huutokaupan oleviin aluksiin, ja kuvasi niistä valtaosan. Kuviin voit tutustua jutun lopussa.

Huutokaupassa löytyy veneitä niin soutuveneistä purjeveneisiin, ja onpa joukossa pari isoa puu- ja teräsvenettäkin. Osa veneistä näyttää valehtelematta siltä, että usein käytetty määritelmä: ”kiva projekti talvi-illoiksi” ei ihan pidä kutiaan. Ellei sitten puhuta seuraavista kymmenestä talvesta.

Osa sen sijaan oli hyvinkin siistissä kunnossa, ja ostaja _saattaa_ saada niistä itselleen ihan kelpo veneen perus pesu- ja huoltotöiden jälkeen. Saattaa saada siksi, että mahdollisuus tutustua veneiden tekniikkaan tai rakenteellisiin ongelmiin perusteellisemmin on huutokauppa-alueella kovin rajattu.

Vesipeleistä tarjouksia tekevät ottavat siis melkoisen riskin, ainakin jos eivät käy perusteellisesti itse tutkimassa kaupan olevia veneitä niin, että tietävät todella, mistä tarjoavat.

Veneisiin on mahdollista tutustua Suomenojan venesatamassa talvisäilytysalueella (Hylkeenpyytäjäntie 9) 21. syyskuuta saakka maanantaista torstaihin kello 7 ja 15 välillä.

Veneen pika-arvion perusteella huutokauppaveneiden joukossa on useampiakin pienempiä lujitemuoviveneitä sekä alumiinisia Bustereita, jotka saattavat olla hintansa väärti, olettaen että hinta pysyy maltillisena. Myös yksi lujitemuovinen ht-vene ja ainakin yksi purjevene ovat silmämääräisesti yllättävänkin hyvässä kunnossa.

Sen sijaan esimerkiksi suoranainen klassikko eli Vator 17HT vaatii sisätiloille niin suuren työn, että kun moottorinkaan toimivuudesta ei ole mitään takeita, projektia niin sanotusti riittää. Sama varoitus pätee myös ainakin yhteen yhdeksänmetriseen puuveneeseen ja muutamaankin purjeveneprojektiin.

Veneistä kiinnostuneiden tulee jättää tarjouksensa sähköpostilla Espoon kaupungille osoitteeseen venepaikat@espoo.fi. Tarjouksesta tulee käydä ilmi tarjouksen kohteena olevan veneen numero, tarjottava summa euroiksi merkittynä sekä tarjoajan itsensä nimi, osoite, puhelinnumero sekä sähköposti. Tarjoukset tulee jättää viimeistään huutokaupan päättymispäivänä eli 21. syyskuuta kello 16 mennessä.

Espoo varaa lisäksi oikeuden hylätä tarjoukset. Kyse tuskin on siitä, että veneitä yritettäisiin myöhemmin myydä korkeammalla hinnalla. Tämä on lisätty huutokauppasääntöihin todennäköisesti vain niitä tapauksia varten, että huudon tekijään ei saada yhteyttä kohtuullisessa ajassa tai tällä ei olekaan varaa maksaa huutoaan.  Todennäköisesti huutokaupassa myymättä tai lunastamatta jääneet veneet romutetaan, kuten Espoolla on aiemminkin ollut tapana.

 

Espoon kaupungin tiedotteen löydät täältä ja listan huutokaupattavista veneistä täältä.

X