Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Esittelyssä Orca Core -navigaattori – Pikkujättiläinen

Orca on kehittänyt modernille veneilijälle navigointilaitteen, jonka vahvuuksia ovat reititys, kartat ja helppokäyttöisyys.

14.12.2021

Kirjoittajaja kuvat timo kuukkanen

Kuvaajavalmistaja

Co-pilot, erilainen navigointilaite. Näin norjalainen startup-yritys kuvailee kehittämäänsä navigointilaitetta.

Co-pilot suomentuu perämieheksi, kartanlukijaksi, navigoijaksi tai apukuskiksi. Kutsuttakoon sitä tässä navigoijaksi.

Ensimmäinen vaikutelma Orcasta on sen suoraviivainen ja helposti omaksuttava käyttöliittymä. Sen toiminnoista on karsittu sellaiset perinteisten plottereiden toiminnot, joita vain harvat käyttävät. Jäljelle on jäänyt reitin suunnittelu ja seuraaminen sekä muutama näitä tukeva toiminto.

Monien mahdollisuuksien järjestelmä

Järjestelmän kokoonpanossa on useita vaihtoehtoja.

Pääosassa on mobiilisovellus, joka toimii Android- ja iOS-älypuhelimissa ja tableteissa sekä Orcan omassa tabletti-näytössä. Orca toimii mainituissa laitteissa myös itsenäisesti.

Sovellus on ilmainen, mutta siihen saa käyttöoikeuden vain hankkimalla Orca Core -antennin tai koko laitteiston näyttöineen.

Antennin pakkohankinta kuuluu yrityksen ansaintalogiikkaan, mutta lisäksi se tarjoaa mobiililaitetta vakaamman sijainti- ja suuntatiedon sekä laajennusmahdollisuudet NMEA2000-verkkoon. Myös järjestelmän oman näytön voi kytkeä antenniin kaapelilla.

Antenni asennetaan tason läpi tai telineeseen, etäälle magneettisista materiaaleista, sillä siinä on myös magneettinen keulasuuntatunnistin.

Ainut välttämätön hankinta on Orca Core -antenni. Siinä on virtasyötön lisäksi kaapelit NMEA2000-verkkoon ja näytölle.

Järjestelmän valinnainen näyttö on vesitiivis, Orcalle räätälöity tabletti, joka tulee Samsungin tehtaalta. Sen käyttöjärjestelmä on Android, sekin Orcalle koodattu ja pelkistetty versio ilman Googlen palveluita. Näyttö kiinnitetään RAM mountsin valmistamaan tanakkaan ja lataavaan telineeseen, josta sen saa napattua helposti mukaansa.

Mobiililaitteet yhdistyvät antenniin langattomasti WiFillä tai Bluetoothilla.

Se että Orcaa voi käyttää myös ilman sen omaa antennia, on harkittu ominaisuus. Reittejä voi laatia ja kuljettuja matkoja analysoida missä tahansa. Eikä tässä vielä kaikki, Orcan antenniin voi yhdistää langattomasti useita mobiililaitteita yhtä aikaa, kunhan niihin on kirjauduttu samalla tunnuksella. Kaikki toimii, myös mobiililaite Orcan oman näytön ohella.

Lue esittely kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 12/2021.

X