Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Esittelyssä kolme valvontakameraa – Väsymätöntä väijyä

Toimiiko yksinkertainen valvontakamera luotettavasti veneen vahtina? Esittelemme kolme erilaista laitetta.

03.12.2021

Kirjoittajaja kuvat timo kuukkanen

Valvontakamera jaksaa tuijottaa kohdettaan uupumatta, valoisassa ja pimeässä. Se ei kaipaa kahvitaukoja eikä kitise kylmästä toisin kuin ihminen.

Nykyiset valvontakamerat ovat huokeita. Muutaman satasen hintainen laite voi maksaa itsensä jopa moninkertaisesti takaisin, jos sen avulla pystyyy estämään rikoksen tai saa tunkeutujan kiinni vastaamaan teoistaan.

Ennen yhden tai jopa useamman kameran hankintaa kannattaa pohtia, millainen valvontalaitteen pitäisi olla, mitä sillä valvotaan ja miten.

Nykyisin on saatavana täysin langattomia etävalvontajärjestelmiä. Ne ovat yhteydessä omistajaansa matkapuhelinyhteyden välityksellä ja laitteet toimivat akulla tai paristoilla. Lisäksi laitteiden asennus on helppoa, sillä ne eivät vaadi johdottamista. Kamera on käyttövalmis, kun hankkii sim-ja muistikortin sekä lataa akun.

Langattomien valvontakameroiden valikoima on vielä suppea. Mikäli hyväksyy veneen akkuun kytkettävän kameran, malleja on enemmän.

Esittelemme kolme järjestelmää, joita kokeilimme myös käytännössä. Reolinkin ja Arlon mallit ovat valvontakameroita, Burrel on kuvia lähettävä ja etäohjattava riistakamera.

Burrel S12 HD+SMSIII (vas.), Arlo Go (kesk.) ja Reolink Go/Reolink Go PT.

Mitä saa kuvata?

Kameravalvontaa koskevia määräyksiä löytyy monesta lähteestä, ja ne edellyttävät tulkintaa. Niissä vilahtelevat termit salakatselu ja -kuuntelu, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen sekä koti- ja julkisrauhan rikkominen. Lisäksi asiaan liittyvät henkilötietojen käsittely ja tietosuoja.

Missä saa tai ei saa kuvata? Monessa arjen tilanteessa raja on veteen piirretty. Määräyksissä ei mainita venettä, mutta sallittua on omassa hallinnassa olevan alueen kuvaaminen ja kuuntelu. Pelkän tilan, eläinten, esineiden, rakennusten tai ympäristön katseleminen tai kuvaaminen ei ole salakatselua.

Vesillä tai pukilla oleva vene lukeutuu sallittuihin kohteisiin. Veneen ympärillä oleva alue puolestaan ei välttämättä niihin kuulu. Jos oikeudettomasti veneeseen tuleva tai pyrkivä tallentuu kuvalle, kyseessä on tunkeutujan rikos, ei kuvaajan.

Kameravalvonnasta ilmoittaminen kyltillä tai tarralla turvaa aina kuvaajan oikeuksia.

Lue valvontakameroiden esittely kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 12/2021.

 

 

X