Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Ensimmäiset yksinpurjehtijat maalissa Vendée Globessa. Ari Huusela takaisin Atlantilla – ”Iso myllynkivi putosi harteiltani”

28.01.2021

Kirjoittajaveneen toimitus

KuvaajaAri Huusela ja vendée globe

Yksinpurjehtija ja lentokapteeni Ari Huusela aloitti Vendée Globe -yksinpurjehduskilpailun 8.11. Tässä juttusarjassa seuraamme suomalaisen etenemistä 45 000 kilometrin merimatkalla maailman ympäri. Huusela on arvioinut matkan kestävän reilut sata vuorokautta.

Reaaliaikaisen kisatilanteen voit tarkistaa kilpailun kotisivuilta.


Vendée Globe yksinpurjehduskilpailussa kärkijoukon ensimmäiset veneet ovat päässeet maaliin Ranskan Les Sables dÓlonneen.

Ensimmäisenä maaliviivan ylitti Charlie Dalin (Apivia), toisena Louis Burton (Bureau Vallée2) ja kolmantena Yannick Bestaven (Maître Coq IV).

Kokonaiskilpailun voitto meni kuitenkin Yannick Bestavelle ajalla 80 päivää, 3 tuntia ja 44 minuuttia. Bestavelle myönnettiin aikahyvitystä 10 tuntia ja 15 minuuttia hänen osallistuttuaan kanssakilpailija Kevin Escoffierin pelastusoperaatioon.

Aivan kärkijoukossa olleen saksalaisen Borin Herrmanin (Seaexplorer) toiveet palkintopallille pääsystä katkesivat 90 mailia ennen maalilinjaa hänen törmätessään kalastusalukseen.

Venedée Globen kokonaiskilpailun voiton vei Yannick Bestaven.

Ari Huusela on päässyt Kap Hornin ohituksen jälkeen pikkuhiljaa takaisin ”purjehdusrytmiin”.

”Viikko ennen Hornia oli äärimmäinen fyysisesti ja henkisesti myös, olosuhteet olivat ahdistavan pelottavat. Lisäksi tietysti oli ”suorituspaineet” joita olen koittanut pitää taka-alalla, mutta väistämättä ne tuolla takaraivossa painavat”, Huusela kertoo.

”Tämä jo 25 vuotta sitten jollain tavalla ”herännyt” ajatus Vendee Globesta kulminoitui tuohon Kap Hornin kiertoon ja Atlantille paluuseen. Legendaarinen Etelämantereen kierros on silloin tehty”.

”Tämän saavutuksen takana on iso joukko läheisiä ja vapaaehtoisia jotka ovat suorastaan raataneet unelman toteutumisen eteen, puhumattakaan sponsorien ja purjehduspiirien sekä suuren yleisön tuesta. En halunnut olla se heikoin lenkki, joka ei selviäisi haasteesta, vaikka haaste omaa luokkaansa onkin. Kisan historian aikana vain reilu puolet startanneista veneistä on päässyt maaliin. En halunnut pettää odotuksia. Päästyäni tuon maagisen hienon illan päätteeksi takaisin Atlantille iso myllynkivi putosi harteiltani. Matkaa on vielä paljon jäljellä, parin Atlantin ylityksen verran, mutta olo on huojentunut ja aion nauttia tästä erityisesti nyt kun nuo suorituspaineet ovat oikeasti taka-alalla. Olosuhteet suosivat, keli lämpenee, Cafetorian paahtamaa kahvia ja ranskalaista voi-toffeetakin on vielä jäljellä kolme karkkia/päivä maaliintuloon saakka”.

 

X