Tilaa
Uutiset

EM Helsinki: 470-luokassa päästiin viimein vauhtiin

10.07.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Kiti Westerback 

EM-purjehdusten kymmenes kilpailupäivä oli kuivua kasaan tuulettomuuden vuoksi.

Finn-jollien kilpailunjohto päätti jo ennen klo 14, että lauantaina ei kilpailla lainkaan. Kaukana merellä olleella rata-alueella ei tuullut juuri ollenkaan.

Lähempänä rantaa olevilla radoilla sen sijaan päästiin kilpailemaan. Naisten ja miesten 470-luokat sekä 49er-luokka pääsi kilpailemaan lähes suunnitellusti.

Purjehtijoiden pitkä odotus palkittiin 470-luokassa, kun sekä naiset että miehet pääsivät kilpailemaan kaksi lähtöä ensimmäisenä kilpailupäivänään. Päivän mittaan meri näytti huolestuttavan tyyneltä, mutta merituuli puhalsi riittävän myöhään ja suunnitellut kaksi lähtöä saatiin ajettua läpi.

Naisten 470-luokkaa johtaa Slovenian pari Tina Mrak ja Teja Cerne. Samalla pistemäärällä (4 p.) ovat toisena Espanjan Tara Pacheco ja Berta Betanzos. Kolmatta sijaa pitävät hallussaan brasilialaiset Fernanda Olivieira ja Ana Luisa Barbachan.

Miesten 470-luokan kärjessä on Japanin pari Ryunsuke Harada ja Yugo Yoshida ennen australialaisia Mathew Belcheria ja Malcolm Pagea. Kolmantena ovat vahvan kroaattimaajoukkueen Sime Fantela ja Igor Marenic. Suomalaisista parhaiten ensimmäisenä päivänä purjehtivat veljekset Joonas ja Niklas Lindgren, jotka ovat 21 pisteellä 21:s.

49ereissa Lehtinen-Bask hyvissä asemissa

Suomalaiskaksikko Lauri Lehtisen ja Kalle Baskin erinomaiset otteet jatkuivat perjantaiseen tapaan. Edes pitkä odottelu iltapäivä neljään saakka ei vienyt kaksikosta parasta puhtia pois.

– Kaikki joutuivat odottelemaan. Kun sen tiedostaa ja käyttää odotteluajan paremmin kuin muut, niin silloin asiat ovat hyvin. Riittävästi tankkausta, varjossa olemista ja ajatusten hallintaa, Lehtinen sanoi pitkän päivän jälkeen.

Ensimmäisenä kilpailupäivänä vaivannut starttiongelmakin oli korjattu. Lehtisen mukaan tämän päivän starteissa kaksikko oli erittäin hyvissä asemissa ja reagointi oli nopeaa.

– Tosi aggressiivista ja nälkäistä purjehdusta tänään. Oli semmoinen fiilis, että nyt pitää tehdä tulosta. Taistelimme jokaisesta sijasta täysillä, Bask jutteli täyttäen heti kilpailun jälkeen energiavarastojaan.

Tiukassa kokonaistilanteessa joukkue on neljäntenä ennen viimeistä karsintapäivää. Maanantaina 25 parasta joukkuetta purjehtii toisiaan vastaan kultafleetissä.

49er-luokkaa johtaa viiden pisteen erolla seuraaviin Itävallan Nico Luka Karth/Nikolaus Resch. Toisena ovat tänään viimeisen lähdön voittaneet Nathan Outteridge ja Iain Jensen ja kolmantena pisteen edellä suomalaisia Tanskan Peter Kruger Andersen ja Nicolais Thorsell.

Andersen/Thorsell kärsivät epäonnesta viimeisessä lähdössä, kun johtavana veneenä isopurjeen nostin katkesi ja purje putosi ennen maalia. Kaksikko ei päässyt maaliin, mutta yhden ”ulosheittosijoituksen” turvin jatkavat vielä kärjen tuntumassa.

49er- ja Finnjolla-luokat aloittavat sunnuntaina karsintalähtönsä klo 11. 470-luokat starttaavat klo 12. 49er-luokka kilpailee aivan Hernesaaren rannan tuntumassa, muut luokat purjehtivat kauempana merellä.

Lisätietoja

 

Lue myös nämä

X