Tilaa
Uutiset

EM Helsinki: 470-luokan nuoret suomalaiset yllättivät kevyissä tuulissa

11.07.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Kiti Westerback

EM-purjehdusten 12. kilpailupäivä oli kuivua kasaan tuulen tyyntymisen vuoksi.

Jäljellä olevat luokat, 49er, Finn-jolla ja 470, lähetettiin merelle suunnitellun aikataulun mukaisesti aamupäivällä. 49erit palasivat pian rantaan odottamaan kovempaa ja tasaisempaa tuulta.

470-luokassa lähdöt ammuttiin käyntiin lähes aikataulussa, mutta tuuli heikkeni lähdön loppua kohden. Kevyessä tuulessa luokan suomalaispurjehtijat yllättivät sijoittumalla omissa fleeteissään aivan kärkeen. Pyry Itkonen ja Matias Mikkola voittivat oman lähtönsä ja Joonas ja Niklas Lindgren (kuvassa) sijoittuivat hienosti neljänsiksi. Tämän lähdön jälkeen kilpailijat lähetettiin rantaan odottamaan parempaa tuulta.

Miesten 470-luokka jatkoi kilpailuaan iltapäivällä ja molempien flettien päivän toiset lähdöt saatiin myös maaliin. Lindgren/Lindgren purjehti oman karsintasarjan viimeisessä lähdössä erinomaisesti neljänneksi. Kaksikko lähtee finaalisarjaan 14:ntenä, kun vielä eilen kokonaissijoitus 30:s.

– Aika kevyttä tuulta oli tänään, mutta kaikki meni hienosti. Tulokset ovat tosi positiivisia eilisen jälkeen, koska eilen emme päässeet viimeisessä lähdössä maaliin välinerikon takia. Isonpurjeen nostin katkesi toisella kääntömerkillä. Se harmitti, koska olimme hyvissä asemissa siinäkin, Joonas Lindgren selvitti.

EM-regatan kevyt tuuli on sopinut hyvin Lindgrenin veljeksille, vaikka ennakkoon treeniä on tullut kauden alun kilpailuissa kovassa tuulessa.

– Aluksi vähän jännitti, miten kevyessä kelissä käy. Ehdittiin kuitenkin treenaamaan täällä kevyissä tuulissa juuri ennen kisaa. Tänään erityisesti myötätuuliosuuksilla vauhti oli tosi hyvä, Niklas Lindgren jatkoi.

470-luokan kilpailu jatkuu tiistaina finaalisarjalla, jossa Lindgrenin veljekset purjehtivat kultaryhmässä. Torstain mitalikilpailuun pääsee kymmenen sarjan parasta venekuntaa. Kuuden lähdön jälkeen luokkaa johtaa Australian kaksikko Mathew Belcher/Malcolm Page.

Naisten 470-luokan kärjessä on edelleen Espanjan joukkue Tara Pachero ja Berta Betanzos. Suomen Hanna Saari ja Johanna Eskelinen purjehtivat 29:ntenä.

Finn-kilpailijat koko päivän merellä

Finn-purjehtijat saivat kilpailtua kaksi starttia. Suomen Tapio Nirkko oli lähtöjen 22:s Ja 29:s. Kun kymmenestä suunnitellusta karsintalähdöstä on purjehdittu puolet, Nirkko on 20:s sijoituspistein 73.

Finnjollaluokkaa johtaa Kroatian Ivan Kljakovic Gaspic pistein 8 ennen britti Andrew Millssiä (11 p.) ja Hollannin Pieterjan Postmaa (13 p.).

Lehtinen/Bask-venekunnan vauhti ei ollut kohdallaan

49er-luokka sai lopulta käyntiin finaalisarjansa. Vasta klo 16 jälkeen iltapäivällä rannalla liehunut lykkäysviestilippu vedettiin alas ja purjehtijat pääsivät tositoimiin.

Kultaryhmän ainoalta suomalaisparilta purjehdus ei tänään sujunut aiempien päivien malliin ja kaksikko ajoi 14:nneksi ja 18:nneksi. Kun kaksi ensimmäistä finaalisarjan lähtöä on purjehdittu, kaksikko on 15:s. Kärkikymmenikkö on vain muutaman pisteen päässä ja kuusi purjehdusta on vielä ohjelmassa ennen kymmenen parhaan mitalipurjehdusta.

– Ei mikään huippupäivä, muttei katastrofikaan. Vaikea keli ja äärimmäisen kovatasoinen fliitti. Mukana ollaan ihan mukavasti ja kympin sakkiin pääsystä taistellaan loppuun asti täysillä, Lauri Lehtinen lupasi.

Itävaltaiset Nico Delle Karth ja Nikolaus Resch joutuivat tänään luopumaan kärkipaikastaan, sillä brittipari Dylan Fletcher ja Alain Sign nousivat 49er-luokan kärkeen. Eroa kärkikaksikon välillä on neljä pistettä.

Tiistaina kilpailut jatkuvat klo 11.00.

Lisätietoja

Lähde: Team Fazerin Sinisen ja Open Europeans 2011:n tiedotus
Kuva: Kiti Westerback

 

Lue myös nämä

X