Tilaa
Jutut

Eliönestomaalivertailu jää toistaiseksi julkaisematta epävarmojen tulosten takia – pahoittelemme tilannetta ja jatkamme testausta

Tässä pitäisi olla Vene-lehden eliönestomaalivertailun tulokset. Ei kuitenkaan ole. On mahdollista, että testi epäonnistui. Siksi päätimme viime hetkellä olla julkaisematta vertailua vielä, sillä emme ole täysin varmoja, että sen tulokset ovat varmasti oikeat. Jatkamme testausta ja palaamme asiaan, kun tiedämme enemmän.

01.04.2020

KirjoittajaVeneen toimitus

Biosideja eli kemiallisia torjunta-aineita sisältävien eliönestomaalien rinnalle on tullut runsaasti myös niin sanottuja ekomaaleja, joiden teho perustuu muun muassa kovaan pintakalvoon, johon ennen kaikkea merirokon on erittäin hankala kiinnittyä. Samalla ympäristöviranomaiset ovat antaneet suosituksia mekaanisen puhdistamisen suosimisesta biosidimaalien käytön sijaan.

Vene- ja Kippari-lehdet päättivät viime veneilykaudella vertailla eroja perinteisten kupari- ja sinkkimaalien ja toisaalta biosidivapaiden ekomaalien välillä. Halusimme myös nähdä, mitä eroja maalien välillä syntyy, kun pohja  pestään kerran kauden aikana.

Hankimme venetarvikeliikkeistä kymmenen erityyppistä ja eri valmistajien eliönestomaalia. Maalit maalattiin toukokuun alussa ohjeita noudattaen 10-metrisen, liukuvan moottoriveneen pohjaan kymmeneen samankokoiseen paneeliin, kummallekin lappeelle. Kukin maali maalattiin veneen eri puolille eri kohtiin. Vene laskettiin muutaman päivän päästä maalaamisesta veteen kotisatamassaan Inkoossa.

Veneellä liikuttiin kesä-heinäkuussa lähinnä Inkoon saaristossa ja Läntisellä Suomenlahdella.

Vene nostettiin elokuun alussa ylös, selvästi Pidä Saaristo Siistinä ry:n antaman merirokkovaroituksen jälkeen. Pohja tarkastettiin, laskettiin vähät näkit, pestiin ja vene jäi odottamaan pikaista paluuta veteen.

Tässä kohtaa testi epäonnistui. Vasta artikkelin kirjoittamisen jälkeen kävi ilmi, että vene jäi teknisten ongelmien takia seisomaan telakan pihalle käytännössä koko elokuun ajaksi. Veteen se palasi vasta kuun lopussa.

Veneen lopullisen noston jälkeen 7. lokakuuta tehdyt arviot yksittäisten maalien ja maalityyppien lopullisista eroista eivät siten vastanneet todellista tilannetta. Toisin sanoen emme luota siihen, että testimetodimme on täysin totuudenmukainen.

Edellä mainittujen syitten takia vertailussa ei myöskään voida antaa ehdottomia tuloksia, ja siksi olemme päättäneet olla julkaisematta tuloksia toistaiseksi lainkaan.

Testiä on syytä jatkaa alkavalla veneilykaudella ja palata varsinaisiin tuloksiin vasta sen jälkeen.

Pahoittelemme tapahtunutta!

Lue myös nämä

X