Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Egeyat 40 – asumistilaa Turkin tapaan

30.06.2010

KirjoittajaKiti Westerback

Vene 7/10 Egeyat 40

Turkki on pohjoismaisesta horisontista eksoottinen veneiden valmistusmaa. Tunnemme ehkä puiset goulet-alukset, mutta sikäläiset lujitemuoviveneet ovat jääneet vieraiksi. Egeyat käy niistä esimerkiksi.

Ensivaikutelma on myönteinen. Vene näyttää modernilta, varalaitakorkeus on kohtuullinen ja kajuutassa on suuret ikkunat. Kahdella ratilla varustettu, läpikäveltävä avotila on pikaisesti katsottuna samanlainen kuin useimmissa vastaavan kokoisissa keskieurooppalaisissa matkapursissa. Sisälle mennessä salongin mahtava seisomakorkeus säväyttää. Päälaen ja katon väliin tuntuu jäävän yhtä paljon ilmaa kuin kotioloissa.

Egeyat 40 kuuluu matkapursien joukossa samaan edulliseen hintaluokkaan kuin vastaavan kokoiset ranskalaiset ja saksalaiset veneet. Pohjoismaisista joutuu maksamaan lähes tuplaten. Hinta/laatusuhde on kohtalaisen hyvä, ainakin rahalla saa paljon asumistilaa.

Ajoimme moottorilla ulos ja totesimme, että kookas vene taittuu hyvin ulos ahtaasta satamasta. Moottori on tuhti ja täydellä kaasulla vene kulki yli kahdeksan solmua.

Purjeita emme joutuneet nostamaan, koska ne ovat Egeyatissa rullalla. Isopurje rullattiin auki käsin, samoin kuin genua.

Tuuli oli oikutteleva. Välillä se puhalsi 7-8 m/s, välillä tyyntyi noin neljään sekuntimetriin. Luovilla nopeus jäi alle kuuden solmun, eli kyseessä ei ole raaseri.

Myönteistä Egeyatissa on, että vene on kokoisekseen ja painoisekseen ketterä. Se kääntyy ympäri, ellei nyt aivan paikallaan niin ainakin pituutensa matkalla, kun ratti heitetään ääriasentoon.

Arvioimme

Egeyat 40 on alkuperältään kummajainen meidän saaristossamme. Vene ei kuitenkaan poikkea sen paremmin ulkomuotonsa, rakenteensa kuin tilojensakaan puolesta vastaavan kokoisista ja hintaisista keskieurooppalaisista matkapursista. Kohtuullisella rahapanostuksella Egeyatin ostaja saa hyvin tilavan veneen. Sen suorituskyky ei häikäise, mutta siinä kyllä viihtyy hyvin vaikka koko kesälomansa.

Tekniset tiedot

 

Pituus 12,05 m
Vesilinja 10,30 m
Leveys 3,90 m
Syväys 2,00 m
Uppouma 7800 kg
Painolasti 2800 kg
Isopurje 40,0 m&³2;
Genua 46,0 m&³2;
Fokka 37,0 m&³2;
Spinaakkeri 118,5 m&³2;
Maston korkeus 17,7 m
Apumoottori Yanmar 4JH4CE
Suunnittelija Emrah Pervan
Valmistaja Ege Yat Turism LTD
Valmistusmaa Turkki
Päämyyjä Portosol Oy Ab
Brobakantie 4 B 8, 21600 Parainen
puh. 0440 524 224
www.portosol.fi
Hinta vakiovarustein 142 500 euroa

teksti Kari Wilén
kuvat Timo Utter
testiavustus Tom Finell

Tiivistelmä Vene-lehden 7/2010 jutusta
X