Mainos

Karttakeskus – Digitaalinen ja painettu kartta tukevat toisiaan

Moni perinteinen laite ja innovaatio on digitaalisen tekniikan kehittyessä painunut unholaan. Karttojen, etenkään veneilijöiden karttojen kohdalla näin ei välttämättä ole, sillä moni haluaa edelleen käyttää perinteistä painettua karttaa.

01.02.2018

KirjoittajaYhteistyössä Karttakeskus

Monen veneilijän mielestä perinteinen kartta on helpompi hahmottaa ja siitä saa paremman kokonaiskuvan vesialueesta.

Kartan hyödyntäminen Suomen kivikkoisilla ja tiheään viitotetuilla vesialueilla onkin enemmän kuin suositeltavaa. Painettujen karttojen ongelmana on perinteisesti ollut vedenkestävyys ja repeileminen, käytetään niitä monesti märissä ja tuulisissa olosuhteissa. Painettujen karttojen materiaalit ovat kuitenkin kehittyneet, eikä vettä ja tuulta enää tarvitse pelätä. Karttakeskuksen uusi Veneilykartat-sarja on vedenkestävä ja repeämätön. Pienikokoista karttaa on helppo käsitellä taitettuna ja sitä voi säilyttää esimerkiksi kanootissa tai avoveneessä.

Veinelykartat-karttasarjassa on  saatavilla 24 karttalehteä. Ne kattavat Suomenlahden ja Saaristomeren rannikkoalueet, eteläisen Saimaan vesistön, Kuopion ympäristön sekä Vesijärven–Päijänteen alueet. Kartoissa on merkitty myös kohdetietoa, kuten vesillelasku- ja rantautumispaikkoja. Veneilykartat eivät kuitenkaan ole virallisia merikarttoja, eikä niitä ole suunniteltu navigointikäyttöön. Navigoinnissa tulee käyttää Liikenneviraston merikarttoja. Veneilykarttoja saa myös taittamattomina seinäkarttoina ja karttatauluina Karttakeskuksen verkkokaupasta www. karttakauppa.fi. Karttakaupassa on myynnissä myös Liikennevirasto merikarttoja.

Perinteisen painetun kartan rinnalle on tarjolla käteviä vaihtoehtoja myös mobiilikäyttöön. Digitaalinen karttasovellus myös täydentää hyvin painetun kartan tietoja. Juuri julkaistu Loisto Mariner -karttasovellus on suunniteltu ja toteutettu yhdessä suomalaisten veneilijöiden kanssa käytännön tarpeisiin. Helppokäyttöinen karttasovellus toimii sekä Android- että iOS-käyttöjärjestelmissä ja on ladattavissa App Storesta ja Google Play -palvelusta.

Liikenneviraston merikarttojen lisäksi käytössä on myös yhdistelmä-kartta, jossa Maanmittauslaitoksen maastokartat ja Liikenneviraston merikartat täydentävät toisiaan ja tuovat esiin enemmän yksityiskohtia.

Oman sijainnin kartalla näkee näppärästi GPS-ominaisuuden ansiosta. Omien paikkamerkkien lisääminen ja tallennus, kuten oman reitin luominenkin kartoille on helppoa, ja karttoja on mahdollista tarkastella myös ns. linnunsilmäperspektiivistä (3D), mikä parantaa esimerkiksi reitin hahmottamista. Sovellus toimii myös ilman internet-yhteyttä, kun kartat on tallennettu laitteen muistiin. Säätietoihin tarvitaan kuitenkin aina internet-yhteys.

Karttojen lisäksi sovelluksesta löytyy mm. käyntisatamat palvelutietoineen sekä täsmäsääennusteet, siis lukuisia ominaisuuksia, joita perinteinen painettu kartta ei tarjoa. Karttojen hyödyistä saakin eniten irti käyttämällä painettuja ja digitaalisia karttoja rinta rinnan.

Päämyyjä: Karttakeskus www.karttakeskus.fi

X