Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Delphia 40, Hanse 400e ja Bénéteau Oceanis 40

31.01.2008

KirjoittajaVenelehti

108pursivertailu

 
Nelikymppiset purret ovat matkapurjehtijoiden suosiossa. Vielä kymmenen vuotta sitten tämän kokoisia veneitä pidettiin suurina ja kalliina. Nyt asiat ovat toisin. Tämänkertaiseen vertailutestiin olisi sopinut moni muukin pursi, mutta yhteistä tämän vertailun pursille on ennen kaikkea, että niiden hinta sijoittuu 150 000 euron tietämiin.

Testipäivän tuuli puhalsi liian heikkona paljastaakseen veneiden todelliset erot. Voimakkuus vaihteli 2-5 m/s välillä, vaikka muutaman vihaisemmankin puuskan saatoimme havaitakin. Purjehdimme tavanomaisen testiratamme kolmeen kertaan siten, että testikipparit tekivät yhden lenkin kunkin veneen ruorissa. Sen jälkeen oli faktojen ja mielikuvien kirjaamisen vuoro.

Sivutuulessa veneet olivat kutakuinkin tasavertaiset ja vauhti nousi 5,2 solmun tuntumaan. Luovilla veneet kulkivat 4,6-4,8 solmun nopeutta, eikä niiden nousukulmassa ollut aallottomissa olosuhteissa juuri eroja. Päättelimme päivän jälkeen, että Hanse ja Oceanis olivat näissä keleissä hyvin tasaväkisiä luovilla ja sivumyötäisellä, ja molemmat olivat hieman nopeampia kuin Delphia. Tässä kelissä pursien lateraalitasapaino oli kohdallaan. Se oli lähinnä neutraali, vaikkakin Delphiasta jäi tunne, että vene pyrki toisella halssilla hieman laskemaan.

Purjehdusten päätteeksi testaajien joukko keskusteli hieman siitä, mitä merellä olisi tapahtunut, jos tuuli olisi ollut reippaampi. Päädyimme siihen, että vakaalta tuntuva ja fokalla varustettu Hanse olisi ilmeisesti ollut vahvoilla ainakin luovilla.

Tilaratkaisujen suhteen veneiden yhtäläisyydet jäivät oikeastaan siihen, että kaikissa oli kaksi kahden hengen peräkajuuttaa ja kolmas keulassa. Oleskelutiloissa oli myös reilu seisomakorkeus, Delphian salongissa jopa yli kaksi metriä. Mutta salonki ja pentteri olivat tyystin erilaiset. Kaikki kolme veistämöä tarjoavat useita vaihtoehtoisia sisustusratkaisuja. Vähiten valinnan varaa on Oceanis 40:ssä. Veneen saa myös versiona, jossa on tavanomainen L-muotoinen pentteri, yksi toiletti ja yksi poikittain nukuttava peräkajuutta.

Lyhyen sulattelun jälkeen jokaisella vertailun testaajalla oli oma henkilökohtainen mielipiteensä kustakin veneestä. Yleisesti kuitenkin oltiin yhtä mieltä siitä, että kaikilla pursilla oli omat hyvät puolensa.
Delphiassa kiiteltiin lähinnä avaria sisätiloja sekä perinteisyyttä niin materiaalien kuin runkomuodon osalta. Oceanis jylläsi hienon muotoiluna ansiosta ja osoitti, ettei tyylikkyys aina välttämättä merkitse korkeaa hintaa. Myös valoisa sisustus ja käytännöllinen avotila saivat myönteistä palautetta. Hansessa kehuttiin merelläkin toimivaa sisustusta, lähinnä pentteriä, helppoa käsiteltävyyttä ja joukon parasta suorituskykyä.

Testiryhmä: Kari Wilén, Tom Finell, Teddy Weber, Timo Utter

Tiivistelmä Vene-lehden 1/2008 jutusta

Galleria

X