Tilaa
Testit

Buster-uutuudet: Buster L, Buster S Fish, Buster XL Pro ja Buster Magnum E

Buster on selkeyttänyt mallistoaan Driven jäljiltä. Entistä useammassa Busterissa on muovinen sisäkuori. Mallisto myös laajenee entistä moninaisemmaksi.

26.08.2015

KirjoittajaTuomo Kanerva

KuvaajaSeppo Evinsalo/Otavamedia

Pitkään Suomen myydyimpien veneiden joukossa pysytellyt Buster on viime vuosina käynyt läpi monenlaisia muutosprosesseja. Muovisisustainen sisarmerkki Drive, vaikka ei Buster ollutkaan, haastoi alan kilpailijat samalla kun Buster pysytteli vakaalla tiellään, mutta kehittyen muotoilultaan alati viimeistellymmiksi. Sittemmin tuli Yamarin Cross, Drive sai mennä ja Busterille kehitettiin sen jäljiltä E-sarja. Busterin maailma on todellakin ollut muutosten tiellä.

Nyt Fiskars on ottanut aiempaa määrätietoisemman otteen venetuotantonsa jalokivestä, ja sen jälkiä nähtiin heti alkukesällä Nauvossa. Samat veneet tulevat olemaan myös yleisön nähtävinä loppukesän ja syksyn näyttelyissä.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Buster S Fish

S Fish on Buster S:n runkoon rakennettu, puhtaasti heittokalastukseen tarkoitettu vene, joka on saanut vahvoja vaikutteita Atlantin toiselta puolen. S Fishin turkki on korotettu edessä ja takana tasaisiksi heittotasoiksi, joissa on paikat kalastusistuimille. Ajon aikana istutaan kuitenkin taaempaan heittotasoon yhdistetyllä takaistuimella. Jalkatila on samalla tasolla tavallisen S:n turkin kanssa. Pulpetti on alumiinirunkoinen ja tuttu viime vuonna esitellystä Buster M:stä.

Säilytystilaa on runsaasti, kuten kunnollisessa kalaveneessä kuuluukin olla. Vavoille on säilytystila paapuurin laidalla, ja sinne mahtuu 8,6 jalan vapa kokonaisuudessaan. Keulakannen etureunaan saa lisävarusteena kiertovesisumpun. Heittotason molemmilla laidoilla on tilavat säilytyslokerot, joihin saa irrotettavat laatikot. Takakannen reunoilla on pienemmät säilytyslokerot. Akku ja tankki on sijoitettu takaistuimen sisään. Turkkimateriaali näyttää vanerilta, mutta se on kerrosrakenteista komposiittia, joka on vaneria kevyempää ja vettymätöntä.

Tekniset tiedot

PITUUS    4,61 m
LEVEYS    1,88 m
PAINO    300 kg
KANTAVUUS    3 henk.
CE    C
MOOTTORITEHO
20–30 hv
HINTA    9 490 €
VAKIOVARUSTEET, mm. 
ohjauspulpetti, kaiteet, kalastusistuin.
LISÄVARUSTEET, mm.
tuulilasi, sumppu, lukitussarja.

Buster L

Buster L on saavuttanut vahvan suosion veneilijöiden keskuudessa. Se on Busterin toiseksi suosituin malli ja samalla yksi pohjoismaiden myydyimmistä moottoriveneistä. Tästä syystä täysin uudistuneessa L:ssä on paljon tuttua edellisestä sukupolvesta. Lähinnä yksityiskohtia on hierottu parempaan suuntaan.
Uusi L on erittäin sukunäköinen viime vuonna esitellyn Buster M:n kanssa. Uimatasot ovat saaneet lisää pituutta ja leveyttä edelliseen sukupolveen verrattuna ja ne ulottuvat nyt kymmenisen senttiä perälaudan ulkopuolelle. Uusi runko perustuu pitkälti edelliseen malliin, mutta nousulistoista on luovuttu, aivan kuten Buster M:ssä. Uusi nousulistaton runko on miellyttävän pehmeä lyhyessä ja terävässä aallokossa. Ajo-ominaisuudet ovat hyvät ja Buster L on helposti hallittavissa kovassakin ristiaallokossa.
Pulpetit ovat saaneet uuden selkälinjaisen tyylin ja takaistuin rakentuu kahdesta irtonaisesta laatikosta, jotka voi tarvittaessa poistaa veneestä turkkipinta-alan maksimoimiseksi. Kuomulle on nyt myös oma ”talli”. Edellisen sukupolven tapaan Buster L on saatavissa yhdellä tai kahdella pulpetilla.
Saatavilla on myös kahdella erillisellä etuistuimella varustettu Lx. Sen tuulilasin taakse mahtuu hyvin viisi henkeä, ja silti keulassa on vielä riittävästi turkkitilaa isompienkin tavaroiden kuljettamiseen. Lx:n painopiste on kuitenkin huomattavasti edempänä kuin takaistuimelta ajettavassa L:ssä, minkä takia hyvän ajoasennon saavuttaminen vaatii todella paljon moottoritrimmiä. Painonjakauman takia Lx myös kallistelee melko huomattavasti sivuaallokossa.

Tekniset tiedot

PITUUS    5,13 m
LEVEYS    1,99 m
PAINO    390/420/440 (Lx) kg
KANTAVUUS    6 henk.
CE    C
MOOTTORITEHO
30–50/60 (Lx) hv
VAKIOVARUSTEET, mm. 
NFB-ohjaus, irrotettava takapenkki, kaiteet.
LISÄVARUSTEET, mm.
NAVI-paketti, vesihiihtokaari, peräkuomu.

Buster XL Pro

Aikaisemmin Buster XL Pro on ollut saatavissa vain keskipulpettisena mallina. Suomessa keskipulpettiveneet eivät kuitenkaan ole saavuttaneet suurta suosiota, jonka takia Buster esitteli XL Pro:sta nyt bowrider version.

XL Pro eroaa tavallisesta Buster XL:stä varustukseltaan ja ulkonäöltään. Merkittävin ero versioiden välillä on Pro-mallin taitettava takaistuin, joka mahdollistaa avoimen turkkipinta-alan laajentamisen. Pron ulkonäköä on viety hieman robustimpaan suuntaan alumiinisella turkkilevyllä ja pulpettien alumiinisomisteilla.

Tekniset tiedot

PITUUS    5,94 m
LEVEYS    2,17 m
PAINO    640 kg
KANTAVUUS    7 henk.
CE    C
MOOTTORITEHO
70–115 hv
VAKIOVARUSTEET, mm.
hydrauliohjaus, alumiiniturkki, offshore-istuimet.
LISÄVARUSTEET, mm. 
peräkuomu, vesihiihtokaari, lukitussarja.

 

Buster Magnum

Buster laajentaa lujitemuovia ja alumiinia yhdistävää E-sarjaa entistä suurempaan suuntaan. Mallinimenä Magnum E on kuitenkin hieman harhaanjohtava, sillä se perustuu Buster Cabinin runkoon, joka on puolisen metriä alumiini-Magnumia lyhyempi. Mitään huonoa sanottavaa rungosta ei kuitenkaan ole, päinvastoin. Ajokäytös on johdonmukaista ja runko on todella hiljainen kovassakin aallokossa.

Magnum E on suunnattu täysalumiinisia sisarmallejaan enemmän huvikäyttöön. Suunnittelussa on panostettu liikkumisen ja käytön helppouteen. Pulpettien etupuolella on askelmat, jotka helpottavat laiturille nousua ja uimatasoille pääsee takaistuimen keskellä olevasta portista. Hienoin innovaatio on kuitenkin pulpettien väliovi, joka aukeaa kokonaan yhdellä käden liikkeellä.

Massiiviselta näyttävän veneen muodoista vastaa turkulainen IDIS Design. Magnum E:n yksi persoonallisimmista piirteistä on tylppä keula, jonka esikuvana toimivat vanhat tasakeulaiset Busterit, kuten klassikko Buster RS.

Tekniset tiedot

PITUUS    6,43 m
LEVEYS    2,47 m
PAINO    1 050 kg
KANTAVUUS    8 henk.
CE    C
MOOTTORITEHO
150–250 hv
VAKIOVARUSTEET, mm.
tilttiratti, peräkuomu, Fusion-soitin.
LISÄVARUSTEET, mm.
lukitussarja, jääkaappi, NAVI-paketti.

Lue myös nämä

X