Testit

Bonpet-sammutusampulli

Automaattinen nestettä sumuttava sammutusampulli voi pelastaa ihmishenkiä ja estää suurelta vahingolta.

25.01.2016

KirjoittajaMarko Lysmä

KuvaajaPekka Nieminen/Otavamedia ja valmistaja

BONPET-sammutusampulli kiinnitetään veneessä tukevalle pinnalle esimerkiksi konehuoneeseen. Sammutin on suunniteltu reagoimaan herkästi lämpötilan nousuun. Se toimii automaattisesti, eikä sitä tarvitse laukaista käsin. Ampullin pitäisi ehkäistä tehokkaasti tulipalon leviäminen. Sammutusampulli on käytännössä automaattinen sammutinminisprinkleri, jonka käyttö ei vaadi koulutusta, eivätkä sen sisältämät aineet ole ihmiselle vaarallisia.

Kokeilimme sammutusampullin toimintaa varmistetuissa olosuhteissa rasvakattilapalossa. Ampulli oli kiinnitetty tuuletuslieden alaosaan ja palava kattila sijaitsi sen alapuolella. Liesipalo on yleisimpiä venepalotyyppejä.

Tulipalo syttyy ja lämpötila alkaa nousta. Kun palolämpötila nousee muutaman minuutin kuluttua riittävän korkeaksi, ampullin sisällä syntyy kemiallinen reaktio. Sammutusaine alkaa muuttua nestemäiseksi ja laajeta asteittain. Kun paine ampullin sisällä kasvaa edelleen, laajenemispaine rikkoo kemikaalit sisältävän lasiputken. Kemiallinen neste leviää sumutteena ympäristöön ja tulipalo kattilassa tyrehtyy.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

X