Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Black Cat Boats haluaa mullistaa venemuotoilun

15.02.2012

KirjoittajaSirpa Hammarberg

Sirpa Hammarberg

Miksi veneeseen nousu on niin vaikeaa? Miksi kalusteet pitäisi teettää erikseen hankaliin muotoihin? Pitääkö veneen olla vakava? Muotoilijat pistivät venemallit uusiksi.

Black Cat Boat ei ensi näkemältä muistuta venettä juuri lainkaan. Ulkonäöltään se muistuttaa kesämökin lasitettua verantaa.

Uusi idea

Rovaniemeläinen Black Cat Boats Oy perustettiin viime kesänä uudenlaisen veneidean pohjalta. Nämä laatikkomaiset veneet on rakennettu alumiinisille katamaraani- ja trimaraanirungoille. Alumiinirunko mahdollistaa huolettoman rantautumisen.

Keula aukeaa rampiksi, joten myös liikuntarajoitteiset pääsevät helposti kyytiin.

Materiaalit ovat kierrätettäviä ja luonnonmateriaaleja. Päälle rakennetut hytit ovat värjättyä lasia, runkopuuna on käytetty kotimaista koivua. Laitojen koristelasit on reunustettu huovalla, joka toimii lepuutinmateriaalina. Hytin alaseinät on päällystetty aurinkopaneeleilla.

Huippunopeus 6,40-metrisellä katamaraanirunkoisella aluksella on 20 solmua, joten vesihiihtokin onnistuu. 7,20-metrisellä trimaraanirunkoisella ei pääse samoihin vauhteihin. Siihen on suunnitteilla joystickillä ohjailtava sähkömoottori sekä vakaajat pienentämään tuulen vaikutusta.

Kevyesti kesäkodissa

Black Cat Boatit on tarkoitettu rentoon kesäkäyttöön tyynille vesille. Vauhtihirmuiksi tai avomeriveneiksi niistä ei ole. Mutta kesäiseen kuhanuisteluun ja rentoiluun nämä sopivat täydellisesti.

Varustelu on viihtyisää: veneeseen saa kaasugrillin tai kamiinan. Veneissä voi yöpyä, taittosohvat on hankittu tavallisista kalustekaupoista Ikeasta ja Vepsäläiseltä. Laatikkomaisen rakenteen yksi huippuominaisuus on se, että sisustuksen voi hankkia mistä tahansa, sitä ei tarvitse erikseen teettää.

Yksityiskohdat ovat mietittyjä. Niissä on myös huumoria. Trimaraanin runkoa kiertää karvareunus. Kannella voi pitää vaikka yrttipuutarhaa.

– Hulluus on peräisin Lapista, kertoo suunnittelija Jaana Jeminen.

Isomman veneen katolle suunnittelija Mikko Sääskilahti sanoo tekevänsä lapsille kahluualtaan. – Tai saunan, täydentää Jeminen.

Veneessä on hyödynnetty uusinta tekniikkaa. Kaikuluotain on samalla televisio ja ohjauspaneelissa houkuttaa tablettitietokone. Led-värivalovalonauhat ovat kauko-ohjattavat ja vaihtavat väriä.

Katamaraanin prototyyppi on jo tuotantovalmiissa kunnossa ja hinta-arvio on noin 40 000-50 000 euroa ilman varusteita. Vene voidaan räätälöidä tilaajan maun mukaiseksi.

Osasto: 6a41

Lisätietoja

X