Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Bénéteau 25 Platu

11.05.2006

KirjoittajaVenelehti

beneteauplatu
Bénéteau Platu on mielenkiintoinen yksityyppivene.

 

Bénéteaun mallistossa Platu sijoittuu erikoispursien puolelle. Muita veistämön vastaavia veneitä ovat Figaro Bénéteau 2 ja First Class 7,5. Platu on Farr Yacht Designin käsialaa ja näyttää aivan Bruce Farrin pienennetyltä IMS-purrelta: pysty keula, vesilinjan kohdalla voimakkaasti kapeneva runko ja sulavapiirteinen ylärakenne.

Yksityyppiveneen luokkasäännöt ovat varsin tiukat. Ne estävät kilpavarustelun ja kieltävät eksoottisten materiaalien käytön. Veneessä saa yksityyppikilpailuissa käyttää laminoituja purjeita. Mukana voi olla isopurje, kaksi erivahvuista genuaa, fokka ja spinaakkeri aina mukana kulkevan myrskyfokan lisäksi. Luokkasäännöt sallivat 400 kilon miehistöpainon.

Vene tuntuu herkältä ja eloisalta, jopa kevytvenemäiseltä. Vene on erittäin herkkä purjeiden säätämiselle ja hyvän pinnatuntuman säilyttäminen vaatii alituista säätämistä. Luovilla kuljimme runsaat kuusi solmua. Fokka jalustetaan barberhaulerin avulla erittäin sisään, joten vene nousee hyvin tuuleen. Spinaakkerin myötä nopeus nousi yli kymmeneen solmuun.

Avotila on samanlainen kuin suuremmissa avomeripursissa. Lattian alla on vesitiivis säilytystila perämoottoria varten sekä moottoritelineellä varustettu perämoottorikaivo. Platussa on Harkenin varustelu ja säätöjä riittää ainakin ensikertalaisen mielestä vaikka muille jakaa. Osatakila on Z-Diffusionin ja kaksisaalinkinen. Barduunoita ei käytetä. Moderni valurautaköli muistuttaa Whitbread 60 -pursien kölejä. Se on pohjassa kiinni 13 pultilla ja reilun kokoisilla aluslevyillä. Rustit ovat kiinni rungon kehyskaaressa lähellä veneen laitoja.

Platussa on pieni kajuutta, jossa on pistopunkkina avotilan alle jatkuvat sohvat. Sohvilla mahtuu istumaan, mutta kajuutassa ei ole seisomakorkeutta. Kaksi henkeä mahtuu yöpymään, mutta mukavuudet ovat telttailutasoa.

Tekniset tiedot

Pituus 7,50 m
Leveys 2,52 m
Syväys 1,58 m
Uppouma 1 250 kg
Kölipaino 510 kg
Isopurje 24,5 m&³2;
Genua 13,6 m&³2;
Fokka 9,5 m&³2;
Spinaakkeri 52,0 m&³2;
Hinta ilman rahtia, purjeita ja moottoria 27 243 euroa
Valmistaja Bénéteau, Ranska
Maahantuoja Oy NautiKarlsson Ab, Helsinki, www.nautikarlsson.fi

Teksti: Kari Wilén
Kuvat: Timo Utter

Tiivistelmä Vene-lehden 4/2006 jutusta
X