Tilaa
Uutiset

Bella-Veneet myyty Ruotsiin

Raimo Sonninen on myynyt elämäntyönsä, enemmistön Bella-Veneet Oy:n osakekannasta Ruotsiin. Ostaja on Nimbus Sweden AB. Yhtiön pitkäaikainen toinen osakas, amerikkalainen Brunswick jatkaa edelleen vähemmistöosakkaana.

04.12.2018

KirjoittajaJukka Hiiro

Raimo Sonninen on myynyt elämäntyönsä, enemmistön Bella-Veneet Oy:n osakekannasta Ruotsiin. Ostaja on Nimbus Sweden AB. Yhtiön pitkäaikainen toinen osakas, amerikkalainen Brunswick jatkaa edelleen vähemmistöosakkaana.

Bella-Veneet on yksi Suomen suurimmista venevalmistajista, ja se on toiminut jo vuodesta 1970 Kuopiossa. Bella-Veneiden mallistoon kuuluvat Falcon-alumiiniveneet, Bella, Flipper ja Aquador.

”Bella-Veneiden tuotanto tulee jatkumaan edelleen Suomessa, Kuopion tehtailla ja Kokkolassa”, vakuuttaa Nimbus Sweden AB:n toimitusjohtaja Jan-Erik Lindström. ”Itse asiassa tuomme myös uuden, vielä piirustuspöydällä olevan Nimbus 8:n tuotannon Kuopioon. Vene soveltuu tuotantoteknisesti ja kooltaan erinomaisesti Bellan Kuopion tehtaille.”

Lindström sanoo, että nykyisillä venemarkkinoilla jos haluaa kasvaa, niin olemassa olevien brändien ostaminen on luonteva tapa.

”Tässä tapauksessa yhdistettiin kaksi samankokoista yritystä, joiden mallistot eivät mene käytännössä lainkaan päällekkäin. Yhteistyötähän Bella-Veneet ja Nimbus ovat tehneet tähänkin asti”, Lindström korostaa.

Bella-Veneiden päämarkkina-alue ovat Pohjoismaat ja etenkin Ruotsi. Lindströmin mukaan nyt ei haettu ensisijaisesti vahvempaa jalansijaa Ruotsin markkinoilla, vaan tähtäin on kauempana, koko Pohjois-Euroopassa.

Bella-Veneet Oy:n toimitusjohtaja ja pääomistaja Raimo Sonninen huokaisee helpottuneena.

”Veneet ovat aina ollut minulle se juttu. Nyt kun ei tarvitse joka aamu tulla seitsemäksi konttorille, voin paneutua enemmän siihen, miten maailmalla veneitä tehdään ja miten sitä tietoa saadaan Bellalle”, sanoo Raimo Sonninen.

Iloinen Sonninen on siitä, että ostaja löytyi niin läheltä, samankaltaisen yrityskulttuurin piiristä.

”Kahdeksan kuukautta tätä on tehty, mutta nyt on paperit allekirjoitettu.”

Raimo Sonnisen elämä on pitkälti pyörinyt Bellan ja veneiden ympärillä, eikä hän malta siitä vieläkään luopua.

”Olen jatkossakin Bellan hallituksessa ja mukana tuotekehityksessä. Mutta myös uudet tuulet puhaltavat. Olemme tehneet viime ajat suunnitteluyhteistyötä norjalaisen Karl Marius Norschoun kanssa ja tulossa on upeita uusia veneitä. Norschou on ollut norjalaisten Windyn ja Ibizan pääsuunnittelija”, Sonninen iloitsee.

Bella-Veneet Oy on perustettu vuonna 1970. Yhtiöllä on Kuopiossa kolme venetehdasta, joista uusimpana Siikaranta, ja Pohjanmaalla Luodossa yksi, jossa valmistetaan malliston suurimpia veneitä. Henkilöstöä on yhteensä noin 150. He jatkavat uuden omistajan palveluksessa vanhoina työntekijöinä. Viennin osuus tuotannosta on 78 %. Se suuntautuu 25 maahan ja päämarkkina ovat Pohjoismaat. Nyttemmin vienti on avattu muun muassa Australiaan.

Lue myös nämä

X