Tilaa
Testit

Baltic 175 Pink Gin VI – Kuudennessa taivaassa

Baltic Yachtsin uusin superjahti on suurin hiilikuiturunkoinen sluuppi koskaan. Se kulkee kevyesti ja kantaa mukanaan ylellisyyden tasoa ja tunnelmaa, joita harva osaa edes kuvitella purjeveneeseen.

11.12.2017

KirjoittajaPasi Nuutinen

KuvaajaBaltic Yachts

Baltic 175 Pink Gin VI on äärimmäinen pursi. Maailman suurin hiilikuiturakenteinen sluuppi jää veistämön historiassa vain yhdessä mitassa kakkoseksi: pisin Balticin koskaan valmistama jahti on yhä 66-metrinen ketsi Panamax.

Pink Gin on korkeampi. 67,9-metrinen hiilikuitumasto nousee 16 metriä ylemmäs kuin vaikkapa valtavissa J-luokan klassikoissa. Pursi on tarkoitettu kulkemaan keveissäkin keleissä ilman moottorin apua, ja toisaalta suorituskyvyn pitää olla sellainen, ettei suurten jahtien kisoissa Välimerellä tarvitse hävetä.

Siksi rakenteissa on keskitytty keveyden vaalimiseen. Runko on valmistettu sandwich-rakenteena Corecell-ytimen ympärille. Sisäpuolella on puhdas hiilikuitu-epoksilaminaatti, ulkopuolella myös lasikuitua, aramidia ja kevlaria antamassa iskunkestävyyttä. Kannessa hiilikuitua on molemmin puolin, samoin rakenteellisissa laipioissa sisällä. Tyhjänä rungon ja kannen paino yhteensä on puristettu vaivaiseen 18 tonniin, siis mitättömään osaan valmiin veneen 250 tonnin uppoamasta.

Sähköä ja tietotekniikkaa

On selvää, että tämän kokoisia purjeita käytetään sähkövinsseillä. Niitä on kuusi, kaikki Rondalin valmistamia, kuten mastokin: kaksi nostinvinssiä 12 tonnin vedolla ja neljä 18 tonnin jalusvinssiä.

Ohjaamon noin viisimetriseltä laitepaneelilta hallitaan kaikkia aluksen purjehdukseen liittyviä toimintoja. Purjeiden nostoa ja trimmaamista on kuitenkin hyvä voida säätää myös muualta. Siksi mastomiehen rinnalle ripustetaan kannettava pääte, josta operoidaan vinssejä. Toinen mies kulkee noston alkuvaiheessa reilun metrin levyisen puomin päällä valvomassa, että hiilikuitupurje aukeaa laskoksiltaan moitteettomasti.

Salongista aukeava terassi toimii myös laskusiltana, jotta vieraiden ei tarvitse kömpiä kannelle tikkaita myöten.

Hiljaista ylellisyyttä

Niin salonkien kuin kajuutoiden sisustuksesta vastannut suunnittelutoimisto Design Unlimited on todella pannut parastaan. Kaappeihin, pöytiin ja verhoiluihin on valikoitu lämpimän sävyisiä tammi- ja mahonkilajikkeita, joiden värit toistuvat upottavien sohvien ja nojatuolien nahkaverhoiluissa. Kattojen sametille antavat hillityn modernia vastapainoa seinäpintojen himmeät metalli- ja lasipaneelit sekä modernin taiteen nousevilta nimiltä tilatut teokset: tauluja, kokonaisia seinäpintoja, huonekaluja.

Pääsalonki kuten muutkin tilat on kalustettu oikeilla huonekaluilla. Ne, kuten kaikki sisustuksen yksityiskohdatkin, on teetetty erikseen Pinki Giniä varten.

Taivaspaikka

Kuten nimestä saattaa päätellä, Pink Gin VI on kuudes samalle omistajalle valmistettu Baltic-pursi. Kyseessä on herra Hans Georg Näder, saksalaisen ortopediatuotteiden suurvalmistajan omistaja.

Näder on kääntynyt Balticin puoleen aina, kun unelmaa on pitänyt päivittää. Kauniiksi kruunuksi kanta-asiakkuudelle Näderin perheyritys hankki vuonna 2013 myös Baltic Yachtsin pääomistajuuden.

Jokainen Pink Gin on ollut edellistä suurempi. Se kertoo ainakin sitä, että omistaja haluaa jakaa unelmastaan nauttimista muiden kanssa. Eikä sitä käy kiistäminen, että jos tavoittelee taivaspaikka meren päällä, kovin paljon Pink Giniä lähemmäs sitä on vaikea päästä.

 

Lue koko esittely Vene-lehdestä 12/2017.

 

Lue myös nämä

X