Tilaa
Jutut

Aurinkopaneelin asennus – Energiaa auringosta

Aurinkopaneeleiden yleistyminen erityisesti purjeveneissä on ollut viime vuosina nopeaa. Paneelien hinnat ovat laskeneet ja säätimien ominaisuudet ovat parantuneet.

01.07.2024

Kirjoittajaja kuvat Matti-Pekka Falck

Asennus on hyvä aloittaa kartoittamalla kaikki mahdolliset asennuspaikat veneessä. Purjeveneissä otollisia alustoja ovat luukkutallin katto, sprayhood, bimini ja mahdollinen targa-kaari.

Luukkutallin katolle asennus on helppo, mutta paneelin koko jää usein aika vaatimattomaksi. Lisäksi luukkutallin kohdalle lankeaa usein puomin ja köysistön varjoja. Varjot ovatkin paneelin vihollinen numero yksi. Pienikin osittainen varjostuma paneelissa romahduttaa sen lataustehon. Tein omalle 152Wp paneelilleni käytännön testin ennen asennusta. Kevätauringon paisteessa ja optimikulmassa paneeli antoi lähes tyhjälle akulle 95 W tehoa. Laitoin kämmenen paneelin yhden kulman päälle ja tuotto putosi välittömästi 10-15 W teholuokkaan. Pinta-alaan nähden pieni varjostuma pudotti siis paneelin tehoa lähes 90 %.

Mietittäessä asennuspaikkaa, kannattaa siis kiinnittää erityisesti huomiota veneen muiden rakenteiden aiheuttamiin varjostumiin. On järkevämpää asentaa pienempi paneeli esteettömään paikkaan kuin suuri paneeli siten, että sen yli kulkee jatkuvasti esim. puomin, maston tai vanttien varjoja.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X