Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Atlantilla purjehtivan Ari Huuselan rankka viikonloppu: ”Tuntui, että meri yritti väkisin runnoa Starkin palasiksi”

01.02.2021

Kirjoittajaveneen toimitus

Yksinpurjehtija ja lentokapteeni Ari Huusela aloitti Vendée Globe -yksinpurjehduskilpailun 8.11. Tässä juttusarjassa seuraamme suomalaisen etenemistä 45 000 kilometrin merimatkalla maailman ympäri. Huusela on arvioinut matkan kestävän reilut sata vuorokautta.

Reaaliaikaisen kisatilanteen voit tarkistaa kilpailun kotisivuilta.


Vendée Globe -yksinpurjehduskilpailun nopeimmat kipparit saapuivat maaliin jo viime viikolla, mutta suomalaisen lentokapteeni Ari Huuselan urakka on vielä kesken. Viikko sitten Etelä-Amerikan Kap Hornin ohittanut Huusela purjehtii tällä hetkellä Brasilian rannikon edustalla kohti pohjoista.

”Pitkästä aikaa saa surffata kunnon myötätuulessa”, Huusela raportoi sunnuntai-iltana Suomen aikaa.

”Eilinen oli sitten aamun ’helpon hetken’ jälkeen melkoista tuskaa. Niin pahassa aallokossa en tällä veneellä ole aiemmin ollut. Tuntui, että meri yritti väkisin runnoa Starkin palasiksi. Sellainen aggressiivinen moukarointi tuntui tosi ahdistavalta, vaikkei samalla tavalla kuin päivä ennen Kap Hornia.”

Huusela kertoo luottamuksen veneeseen kuitenkin jälleen kerran kasvaneen. Takana on jo 23 000 merimailia koettelemuksia ja jäljellä enää reilut viisituhatta.

”Ennusteiden ja reitityksen mukaan tuleva viikko näyttää hitaalta etenemiseltä vastatuulissa. Toivottavasti tilanne paranee ja ennusteet muuttuisivat, vaikka kiirehän täältä ei ole mihinkään. Ruokaa riittää, vedentekokoneet toimivat, sähköntuottojärjestelmät ovat kunnossa ja vene muutenkin hyvässä ’kuosissa’.”

Etelä-Atlantilla purjehtivan Huuselan seuraava etappi on noin kahdentuhannen merimailin päässä odottava päiväntasaaja pasaatituulten kohtaamisvyöhykkeineen. Ne suomalainen ohittaa kilpailussa jo toista kertaa. Ensimmäisen kerran hän ylitti päiväntasaajan marras-joulukuun vaihteessa.

Tämänkertaisen Vendée Globen voittajaksi selviytyi viime viikolla maaliin päässyt Yannick Bestaven (Maître Coq IV), jonka kokonaisaika oli 80 vuorokautta, 3 tuntia ja 44 minuuttia. Maanantai-iltapäivään mennessä maalilinjan on ylittänyt yhteensä jo 11 venettä.

Lähiviikkoina maaliin saapuu kippareita tämänhetkisen tilanteen mukaan ryppäinä. Laivue on jakautunut neljään selkeään ryhmäänsä. Huusela pitää perää yhdessä Alexa Barrierin (4myplanet) kanssa. Hieman heidän edellään on kilpailun virallisesti keskeyttänyt Samantha Davies (Initiatives-Coeur).

Lue myös nämä

X