Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Testit

Askeladden P79 Weekend – Myytinmurtaja

Askeladden P79 on myytinmurtaja, sillä se viimeinkin haluaa rikkoa käsityksen pilothouse-veneistä vain kalastus- ja yhteysveneinä. P79 on paljon enemmän.

11.05.2020

KirjoittajaAri Inkinen

KuvaajaMarkus Pentikäinen ja Anton Reenpää/Otavamedia

Pilothouse-veneet miellettiin aikaisemmin selkeästi sekä yhteys- että kalaveneiksi, parhaimmillaankin vain retkiveneiksi, mutta yhä useampi malli on lähtenyt laajentamaan reviiriään.

Tähän asti pilothouse-veneet ovat identifioituneet lähinnä varustelullaan johonkin suuntaan, mutta ulkoisesti tyypillinen pilothouse Askeladden P79 Weekend on paljon enemmänkin kuin ”Weekend”. Se kelpaa hyvin myös matkaveneeksi niin kokonsa kuin tilojensa puolesta. Eikä varustelukaan ole esteenä.

Toisin kuin niin monessa vastaavassa veneessä nykyään, Askeladden P79:n hytti on sijoitettu veneen keskelle symmetrisesti. Siihen ei ole jätetty styyrpuuriin leveää sivukantta ja paapuuriin kapeaa ”varvaslistaa”, jolla taiteilla mm. laittamaan lepuuttimia. On enemmänkin makuasia kummasta pitää, mutta venettä monesti käytetään molemmin puolin. Hyvät kaiteet auttavat kulkemista.

Perässä tilaa on istua ja oleskella. Suureen L-sohvaan istuu kepeästi viisi henkeä pöydän ympärille.

Perän avotilan ja ohjaushytin erottaa kolmiosainen liukuovi, joka avaamalla suurin osa peräseinästä avautuu. Se yhdessä suuren avautuvan kattoikkunan kanssa tekee hytistä ja avotilasta käytännössä yhtä suurta tilaa.

Askeladdenin keulakajuutassa unta tuskin tarvitse houkutella. Tila on miellyttävän avara, ja valot ja runkoikkunat tuovat valoisuutta.

Yksi merkittävä ero Askeladdenin keulakajuutassa on pilothouse-veneiden järjestelyyn yleensä: keulakajuutan saa erotettua muusta tilasta liukuovella.

Ohjauspulpetti on kooltaan juuri mitat täyttävä. Mikäli lisävarusteita on runsaasti, saattaa pulpetti olla jopa ahdas. Kiitosta saavat etenkin yksinkertaisen käytännölliset ja riittävän suuret katkaisimet.

Lue koeajoraportti Vene-lehdestä 5/2020.

 

X