Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Testit

Arkistoesittely: Nord Star 37 Patrol Flybridge – Kotimaista luksusta

Nord Star 37 Patrol on työmiehen vaatteisiin piiloutunut herrasmies.

05.11.2019

KirjoittajaTuomo Kanerva

KuvaajaKari Wilén

Nord Staria verrataan turhan usein Targaan. Ulkomuodoiltaan veneet ovat toki hyvinkin samankaltaisia, mutta sisäratkaisuiltaan ne poikkeavat toisistaan merkittävästi. Veneet on suunnattu hyvin erilaiseen käyttöön ja erilaisille ihmisille. Nord Star muistuttaa sisätiloiltaan enemmän huvijahtia kuin ammattikäyttöön tarkoitettua, keskihytillistä patrol-venettä.

Nord Star 37 Patrolin materiaalit ja viimeistely ovat korkeatasoisia ja sen pohjaratkaisu on tarkkaan harkittu. Salongin pääasiallinen sisäänkäynti tapahtuu peräseinän suuren lasioven kautta, vaikka kuljettajalla ja kartanlukijalla on edelleen omat sivuovensa. Lasinen takaseinä tuo salonkiin valoa sekä avaruutta, ja peräseinän ovi helpottaa huomattavasti liikkumista. Salongin läpi ovelle kulkee käytävä. Pentteri sijaitsee laitaa vasten ja sohvaryhmä on nostettu korokkeelle, josta on hyvät näkymät ulos.

Sisätilojen järjestely on muuten perinteinen, mutta perä­kajuuttaan mennään lasioven vierestä, eikä edestä.

37 Patrolissa makuutilat on jaettu kahteen erilliseen hyttiin veneen keula- ja peräosaan. Kumpaankin on oma sisäänkäyntinsä. Wc ja erillinen suihku sijaitsevat keulahytin yhteydessä. Vuoteet ovat reilun kokoiset ja makuutilat ylipäänsä viihtyisät. Hyvä viimeistely ulottuu perimmäiseen nurkkaan saakka.

37 Patrol Flybridgen yläohjaamo on tässä kokoluokassa vertaistaan vailla, kun otetaan huomioon, että vene on selvästi alle 40 jalkaa. Tila on lisäksi hyödynnetty tehokkaasti. Keskellä on sähkösäätöinen pöytä, jonka ympärillä on istuimet neljälle kun etuistuimet kääntää ympäri. Pöydän ja kiinteiden istuinten selkänojat voi laskea alas, jolloin muodostuu suuri auringonottopatja.

Flybridge on parhaimmillaan juuri lekottelupaikkana satamassa tai ankkurissa. Korkealta on hyvät näkymät, ja yksityisyys on huomattavasti parempi kuin laiturin tasolla. Flybridgeä voi käyttää myös ajamiseen, mutta sisällä on huomattavasti mukavampi ajaa huonon kelin sattuessa etenkin, kun viimalta suojaava tuulilasi ei täytä tehtäväänsä. Se on liian matala tai liian loivassa kulmassa.

Esittelyveneeseen oli asennettu kaksi Mercury TDI 4.2-370 V8 -dieseliä. Olemme jo aiemmin todenneet moottorin suorituskykyisiksi. 2 x 370 hevosvoimaa on veneen suositellun tehoalueen yläpäästä, ja ne kuljettivat 37 Patrolia vaivattomasti. Tehoa on riittävästi kaikilla nopeus- ja kierrosalueilla.

Kevyiden moottorien ansiosta esittelyveneeseen oli voitu asentaa 500 litran varatankki. Normaalisti 37 Patrolissa on molemmille moottoreille omat, toisistaan täysin erilliset 400 litran päätankit ja polttoainejärjestelmät. Varatankki on asennettu siten, että kuljettaja voi valintansa mukaan siirtää polttoainetta kumpaan tahansa ajotankkiin.

Esittelyvene oli varustettu Joystick-ohjausjärjestelmällä, jonka avulla 37 Patrolin käsittely onnistuu pienessäkin tilassa vaivattomasti. Vene on saatavissa myös Volvo Pentan IPS vetolaitteilla, jotka helpottavat käsittelyä entisestään, mutta nostavat painoa huomattavasti.

Vaikka suuri flybridge lisää veneen painoa ja nostaa painopistettä, ei vene tuntunut kiikkerältä. Jyrkissä kurveissa 37 Patrol Flybridge pureutuu hyvin kurveihin ja sen liikkeet ovat rauhallisia, vaikka rattia pyörittää voimakkaasti. Tavallisessa ajossa vene ei juuri kallistele ja kulkee kovassakin aallokossa tasaisen vakaasti. Tuulen suunnasta riippuen roiskeet osuvat tuulilasille kovassa aallokossa.

Lue esittely Vene-lehdestä 9/2014

Nord Star 37 Patrol Flybridge

Pituus 11,8 m
Leveys 3,8 m
Paino 10 000 kg
Kantavuus 15 henk./2 000 kg
CE-luokka B
Polttoainesäiliö 2 x 400 l
Suositusteho 520–800 hv
Vakiovarusteet: mm. lämmitys moottorista, kaasu­liesi ja -uuni, jääkaappi, sähköiset moottori­luukut, Radio/CD
Lisävarusteet: mm. ulkokansien tiikki, generaattori, joystick-ohjaus, flybridge

Esittelyveneen moottori Mercury TDI 4.2-370

Suunnittelija Olli ja Simon Lindqvist

Valmistaja Linex-Boat Oy, Kokkola

Myynti Nylund´s Boathouse, Pohjankuru

X