Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Ari Huusela purjehtii merten autiomaassa, jonne hylätyt avaruusalukset putoavat – ”Sopisi olla tulematta mitään niskaan tuolta ylhäältä nyt”

18.01.2021

Kirjoittajaveneen toimitus

Yksinpurjehtija ja lentokapteeni Ari Huusela aloitti Vendée Globe -yksinpurjehduskilpailun 8.11. Tässä juttusarjassa seuraamme suomalaisen etenemistä 45 000 kilometrin merimatkalla maailman ympäri. Huusela on arvioinut matkan kestävän reilut sata vuorokautta.

Reaaliaikaisen kisatilanteen voit tarkistaa kilpailun kotisivuilta.


Yksinpurjehtija Ari Huuselan etapit Vendée Globe -maailmanympärikilpailussa alkavat käydä vähiin, sillä mies ohitti sunnuntaina Point Nemon eli etäisimmän merellisen pisteen maapallolla. Sunnuntaista eteenpäin suomalaiskippari on siis taas purjehtinut ”kohti rantaa”.

Noin kello 15 Suomen aikaa sunnuntaina Huusela ohitti Point Nemon 170 kilometriä sen eteläpuolelta. Seuraavaksi hänellä on tähtäimessään Etelä-Amerikan eteläisin niemenkärki Kap Horn.

”Point Nemo on ollut stressaava paikka lähestyä. Sitä kun on koko ajan purjehtinut kauemmas ja kauemmas kaikesta. Täällä on todella yksin ja pitkään kestävän avuntulon päässä, jos jotain tapahtuu. Vaikka ohitus sinänsä ei vielä muuta tätä tilannetta, etenen kuitenkin tästä eteenpäin maata kohti”, Huusela sanoo.

”Point Nemoa kutsutaan myös maailman yksinäisimmäksi paikaksi. Täällä lähimmät ihmiset taitavat löytyä avaruusasemilta, ja aluetta pidetään myös avaruusromun hautausmaana. Sopisi olla tulematta mitään niskaan tuolta ylhäältä nyt”, Huusela toteaa.

Uuden-Seelannin ja Kap Hornin välisen ”merten autiomaan” pituus on noin 4 000 merimailia. Huusela toivoo saavuttavansa Kap Hornin noin viikon kuluttua. Sen jälkeen on edessä vielä kolmasosan verran kokonaismatkasta. Maanantai-aamuna kippari kertoi, että takana on jälleen rankka vuorokausi.

”Viime yönä tuuli puhalsi parhaimmillaan 40 solmua, ja aallokko kasvoi melkoiseksi. Onneksi oli umpipimeää, eikä sitä nähnyt, mutta tunsi sitäkin voimakkaammin. Ennusteet täältä Kap Hornille ovat nyt 20–35 kts välissä, ja ennusteiden tarkentuessa kahdesti vuorokaudessa koitan löytää reitin, jossa tuulet pysyisivät alle 30 solmun.”

Vaikeasta viikostaan huolimatta Huuselan tunnelma on korkealla. Takana on nyt 71 purjehduspäivää, eli alkamassa on 11. purjehdusviikko. Huuselan saavuttaessa Kap Hornin jäljellä on vielä noin kolmasosa kokonaismatkasta.

25. sijalla purjehtivan suomalaisen takana pitkään risalla veneellään nilkuttanut Sebastien Destremau (MERCI) joutui jättämään kilpailun kesken lauantaina. Kilpailun kärkijoukko on maanantai-iltapäivään mennessä jättänyt doldrumit eli pasaatituulten kohtaamisvyöhykkeen taakseen jo toista kertaa kilpailun aikana.

Kilpailu kärjessä on erittäin jännittävä, sillä iskuetäisyydellä kirkkaimpaan sijaan on tällä hetkellä peräti kahdeksan venettä. Maaliin, Ranskan Les Sables D’olonneen kärkijoukko saapunee kahdessa viikossa.

X