Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Ari Huusela lähestyy Azoreita: Tiistain kova vastatuuli teki aallokosta sietämättömän – ”Pelkäsin veneen repeävän kappaleiksi”

26.02.2021

Kirjoittajaveneen toimitus

Yksinpurjehtija ja lentokapteeni Ari Huusela aloitti Vendée Globe -yksinpurjehduskilpailun 8.11. Tässä juttusarjassa seuraamme suomalaisen etenemistä 45 000 kilometrin merimatkalla maailman ympäri. Huusela on arvioinut matkan kestävän reilut sata vuorokautta.

Reaaliaikaisen kisatilanteen voit tarkistaa kilpailun kotisivuilta.


Viime viikonloppuna Huusela oli jumissa tuulettomalla Atlantilla. Tällä viikolla Huuselalla on jälleen ollut vaikeuksia hänen purjehtiessaan kovaan vastatuuleen. Tiistaina vastatuuli puhalsi pahimmillaan yli 30 solmun nopeudella ja tuuli kääntyi 180 astetta. Yöllä tuulen nopeus laski 28 solmuun, mutta aallokko hakkasi venettä joka suunnasta, ja Huusela pelkäsi aallokon repivän Starkin kappaleiksi. Vene kuitenkin kesti myräkän ja toistaiseksi ainoa isoin vaurio on ollut toisen tuulimittarijärjestelmän rikkoutuminen. Mastossa ollut tuulianturi oli irronnut kiinnikkeistään.

Kilpailua on nyt käyty 110 päivää ja se alkaa tuntua fyysisesti ja henkisesti raskaalta. Alkuviikon kovan tuulen vuoksi Huusela ei saanut levättyä 30 tuntiin, ”Torkuista nouseminen tuntuu päivä päivältä raskaammalta, mutta päivittäiset rutiinit auttavat siinä”, kertoo Huusela.

Tällä hetkellä tuuli on kevyempää myötätuulta, mutta sen suunta vaihtelee jatkuvasti. Huusela teki reitityksen keskiviikkona ja sen mukaan matkaa maaliin oli kahdeksan päivää. Vuorokautta myöhemmin reititys näyttää edelleen samalta, vaikka kovaa tuulta onkin ollut. Nyt myötätuuleen mentäessä Huusela toivoo reitityksen muuttuvan jälleen ja tällä kertaa parempaan suuntaan. Maalissa Huuselan pitäisi olla maaliskuun ensimmäisellä viikolla. Matkaa on jäljellä noin 2 500 kilometriä.

Katso videolta Arin tunnelmat torstailta.

Huuselan edellä purjehtii vielä hetken naiskippari Alexia Barrier (TSE- 4myplanet). Hänen oletetaan ylittävän maalilinjan ensi sunnuntain – maanantain välisenä aikana.

 

 

 

 

X