Tilaa
Testit

Aquador 35 AQ – Modernilla otteella

Moderni ote on vienyt Aquadorin uusille, poikkeuksellisille teille. Konservatiivinen mallisto on saanut avantgardistisen edelläkävijän.

10.04.2018

KirjoittajaAri inkinen

KuvaajaAnton Reenpää/Otavamedia ja Juha Virtanen

Runsas vuosi sitten esitelty Aquador 35 AQ on kuopiolaisen Bella-Veneet Oy:n ensimmäinen rajumpi irtiotto venemuotoilussa. Viime vuosien aikana yhtiön muut mallistot, Bella ja Flipper, on uudistettu lähes kokonaan, mutta linjoiltaan melko maltillisesti. Sen sijaan uuden Aquadorin kohdalla on selkeästi otettu vaikutteita suurilta eurooppalaisilta valmistajilta niin kokonaisuuden osalta kuin yksityiskohdissakin. Veneen on suunnitellut norjalainen Espen Thorup.

Ensisilmäyksellä huomio kiinnittyy veneen kulmikkaisiin linjoihin. Keula on yläosastaan pystysuora, mutta taittuu pallelinjasta tavanomaisen kaarevaksi. Vesilinjapituutta ei siis ole haettu purjeveneiden tapaan, sillä liukuvassa veneessä se on pikemminkin hidaste kuin nopeutta kasvattava ominaisuus. Keula on myös silmiinpistävän tylppä.

Toinen poikkeuksellinen yksityiskohta ovat kansitasoon saakka ulottuvat sivuikkunat, jotka viime aikoina ovat yleistyneet etenkin italialaisissa veneissä. Aquadorissa niiden hyötyä hieman rajoittaa parras, joka osittain peittää maiseman. Ikkunat kuitenkin tuovat modernia ilmettä. 

Tutumpia mutta Aquadorille uusia ominaisuuksia ovat kuljettajan sivuovi sekä epäsymmetrisesti sijoitettu, pilothouse-tyyppinen ja matala ylärakenne. Niillä on kiistattomat etunsa, ennen kaikkea kulkemisen helppous ja turvallisuus. Ei olekaan ihme, että ne ovat nopeasti yleistyneet tämän kokoluokan veneissäkin.

Keskikajuutan suuret runkoikkunat ovat tuttu näky, ja trendi tuntuu yhä leviävän. Huvivenedirektiivien osalta runkoikkunat ovat yksi keskeinen asia nimenomaan niiden yleistymisen myötä. Niitä määrittelee standardi, joka käsittää myös luukut ja ovet.

Styyrpuurin sivukansi on selvästi paapurin kantta leveämpi. Kaikkia kansia peittää Sysdeck-laminaatti, joka on jalalle miellyttävä ja kengälle pitävä.

Avotilan sohvaryhmä on selkeästi suurempi kuin sisällä salongissa. Yhdessä ne muodostavat suuren oleskeluryhmän.

 

Miellyttävä matkalainen

Merellä Aquador 35 AQ antaa miellyttävän vaikutelman itsestään. Vaikka vene vaikuttaa hieman levottomalta, kaksi moottoria rauhoittavat menoa, eikä se juuri vaapu eikä horju. Suuntavakavuus on kiitettävä ja kaarreajossa kallistuminen on maltillista.

Koeajamamme yksilö oli ensimmäinen valmistunut Aquador 35 AQ, joka viime vuonna kiersi ahkeraan näyttelyitä. Sittemmin monta lastentautia on ehditty korjata muun muassa mitoituksessa ja asennuksissa.

Aquador 35 AQ maksaa lähtöhinnaltaan noin 300 000 euroa. Pakettiin kuuluu kuitenkin enemmän tavaraa kuin monen kilpailijan lisävarustelistalla on kohtia. Aquador on valmis lähtöön suoraan kaupan hyllyltä. Pientä viilausta mitoituksissa ja joidenkin yksittäisten ratkaisujen toisenlaista harkintaa, niin Bella-Veneet on saanut lähes täydellisen lippulaivan.

Lue koko esittely Vene-lehdestä 4/2018.

Lue myös nämä

X