Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

AMT 200 DC tarjoaa rivakkaa retkeilyä

02.04.2011

Kirjoittajaari inkinen

Kuvaajaheikki juuri-oja

Heikki Juuri-Oja

Pääsimme kokeilemaan 200 DC:tä viime kesänä kauniissa ja monipuolisessa kelissä. Vene osoittautui hyväksi esimerkiksi tyyppinsä ominaisuuksista. 150-hevosvoimaisella Hondalla varustettuna se oli rivakka, suorastaan ärhäkkä menijä. Kolmen hengen kuormalla vene saavutti noin 40 solmun huippunopeuden aurinkoisella Airistolla.

Huippunopeudella AMT muuttuu hieman herkäksi, mikä johtunee kohtuullisen kapeasta vesilinjasta veneen noustessa korkealle vedessä. Tämä yhdessä keveän keulan kanssa tekee veneestä herkän kallistumaan sivutuuleen. DC 200 on siksi huippunopeudellaan tiukoissa kaarteissa jonkin verran rauhaton, mutta matkanopeudella tätä ei ilmene ja perä pysyy radallaan kuin juna kiskoilla. Veneen pohjakulma perässä on 20 astetta.

Emme mitanneet AMT 200 DC:n melutasoa, mutta aivan parhaiden tasolle ei yhdistelmä hiljaisuudessa pääse. Melu on melko kova ja etenkin huippunopeudella Honda huutaa lujaa. Matkanopeudellakin ääntä joutuu hieman korottamaan keskustellessa, vaikka tuulilasi suojaa hyvin pahimmalta viimalta.

Kuljettajan paikka vaikuttaa hieman ahtaalta, mutta tavarat ovat hyvässä järjestyksessä. Ainut nykyveneilyn kannalta hankala seikka on karttaplotterin sijainti kovin kaukana istujan silmistä. Ratin ja plotterin välissä on karttataso/pientavaralokero, joka ei oikein palvele kumpaakaan tarkoitusta hyvin. Seisaaltaan ajaminen sujuu luontevasti.

Heikki Juuri-OjaJos kovin nukuttaa

AMT 200 DC:n kajuutta on pieni. Kaksi henkeä nukkuu kajuutassa kyllä yhden yön, mutta jo toisena pitää väsyttää kovasti, että sinne viitsii kömpiä. Tosin DC-veneet eivät kovin usein olekaan matkakäytössä, vaan kajuutta palvelee lähinnä tavaroiden säilytyksessä.

Kajuuttaan päästään keskellä olevan liukuoven kautta. Oveen on muotoiltu portaat keulakannelle. Kulku on hieman hankala, mutta eipä siinä koko ajan trampatakaan. Veneessä on kemiallinen wc, mutta hankalassa paikassa käytön kannalta.

Peräsohvan keskelle saa pöydän, jolloin veneeseen syntyy mukava kuuden hengen istumaryhmä. Avotila onkin AMT:n parasta antia, se on tilava ja mukava.

Kokonaisuutena AMT 200 DC on hauska vene, joka vastaa lajityyppinsä vaatimuksia. Kuljettajalta se vaatii hieman tarkkuutta, mutta hyvä työnlaatu ja pääasiassa erinomaiset tilaratkaisut tekevät siitä hauskan retkiveneen.

Tekniset tiedot

Pituus 6,08 m
Leveys 2,35 m
Paino n. 950 kg
Kantavuus 7 henkeä
Moottorisuositus 115–150 hv
Polttoainesäiliö 140 l
CE-luokitus C (rannikko)
Hinta 24 700 e + Honda BF150, 42 600 e
Valmistaja ja myyjä AMT-Veneet Oy, www.amt-veneet.fi
Tiivistelmä Vene-lehden 4/2011 jutusta

 

X