Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Ajoankkurit huolestuttavan heppoisia turvavälineitä

03.07.2008

KirjoittajaVenelehti

ajoankkurit

Vertailimme viisi ajoankkuria: Burke, Formula, Lalizas, Sea Anchor, Sea Rescue. Tulokset ovat lähes masentavaa luettavaa. Jopa 150 euron huipputuote olisi käytännön hätätilanteessa aiheuttanut toimimattomuudellaan suuria ongelmia.

Ajoankkurin päätarkoitus on hätätilanteessa (esim. konerikko) kääntää aluksen keula päin aallokkoa ja rauhoittaa veneen keinumista. Samalla ajelehtimisnopeus hidastuu. Ominaisuus on erityisen tärkeä silloin, kun vene ajelehtii kovassa tuulessa sivuttain kohti saarta tai kivikkoa, eikä veneen ankkuri ylety pohjaan tai pidä.

Vertailun ajoankkurit valittiin vain yhden teknisen kriteerin perusteella: niiden piti soveltua noin yhdeksänmetrisen veneen varusteeksi. Kullekin veneelle sopiva ajoankkuri myydään pääosin juuri veneen pituuden perusteella. Aluksen paino ei jostain syystä vaikuta lainkaan siihen, mitä tuotetta valmistajat veneilijöille

Ensimmäiset meritestit tehtiin Helsingin edustan merialueella Katajaluodon eteläpuolella. Testipäivänä tuuli puhalsi länsi-luoteesta viisi metriä sekunnissa, puuskissa 8 m/s. Veneen (Aquador 28) ajelehtimisnopeuteen ajoankkurit eivät vaikuttaneet, sen sijaan ankkurien kyvyissä kääntää veneen keulaa tuuleen oli suuria eroja.

Kevyen tuulen vertailun huonot tulokset pakottivat testiryhmän odottelemaan kovempia tuulia. Pääsimme uudelleen merelle, kun keskituuli oli 12 metriä sekunnissa. Tällä kertaa vene oli Minor Offshore 27, joka painaa noin 600 kiloa Aquadoria vähemmän. Taas kerran totesimme ajoankkureilla olevan vain muutaman solmun kymmenyksen hidastava vaikutus veneen ajelehtimisnopeuteen (n. 1,6 kn).

Testituloksista voi varmuudella päätellä, ettei näiden ajoankkureiden suorituskyky ainakaan parane tuulen ja merenkäynnin koventuessa. Aiheellinen kysymys on, olivatko kaikki vertailuun mukaan otetut ajoankkurit selvästi alimitoitettuja vai ovatko tuotteet yleisesti käyttötarkoitukseensa kelvottomia. Ainakin se on selvää, että jokaisen ajoankkurin haltijan tulisi pikaisesti kokeilla tuotteen toimivuutta omassa veneessä ja hallituissa olosuhteissa.

Ajoankkuri kuuluu moottoriveneillä ykkös- ja kakkoskatsastusluokkien pakollisiin varusteisiin. Ykkösluokan katsastus vaaditaan avomeri- ja kakkosluokan katsastus rannikkokäyttöön tarkoitetuille veneille. Ajoankkuri on ohjeissa ”suositeltu” varuste myös moottoriveneiden rannikkoluokkaan. Purjeveneille ajoankkurit eivät ole pakollisia edes ylimmissä luokissa, koska purjeita voi tarvittaessa käyttää laahuksena.

Testiryhmä: Heikki Juuri-Oja ja Seppo Katajisto
Vedenalaiset kuvat: Jukka Sorvisto

Tiivistelmä Vene-lehdessä 7/08 julkaistusta vertailutestistä.

X