Tilaa
Jutut

Ahvenanmaan vierassatamille useita maailman suurimpia ympäristösertifikaatteja – Toistaiseksi ainoat Suomessa

Viisi ahvenanmaalaista vierassatamaa on saanut kansainvälisen Blue Flag -ympäristösertifikaatin.

20.05.2020

KirjoittajaJuha Virtanen

Blue Flag -sertifikaatti on lajissaan maailman suurimpia ympäristösertifikaatteja. Ahvenanmaalaiset satamat ovat toistaiseksi ainoat sertifioidut satamat Suomessa.

“Blue Flag on meille uskomattoman hieno asia! Se on tunnustus onnistuneesta työstämme kestävän kehityksen hyväksi”, toteaa sertifikaatin saaneen Käringsundin vierassataman omistaja Yvonne Sjöström Eckeröstä tiedotteessa.

Muut sertifioidut satamat ovat Glada Laxen, Karlby, Kastelholm ja MSF.

“Ensimmäiset viisi ympäristösertifioitua vierassatamaamme ovat merkittävä askel Ahvenanmaan matkailun pitkäjaksoisessa ympäristötyössä ja vastuullisessa kehittämisessä”, hankevastaava Emma Lundberg matkailuorganisaatio Visit Ålandista sanoo niin ikään tiedotteessa.

Sinisen lipun saadakseen, on sataman täytettävä erilaisia kriteereitä, joita ovat muun muassa ympäristöjohtaminen, ympäristötietous, turvallisuus, palvelu, vastuullisuus ja vedenlaatu.

Sertifiointihakemuksen hyväksyy sekä paikallinen että kansainvälinen raati. Kansainväliseen raatiin kuuluu esimerkiksi YK:n ympäristöohjelman, UNESCOn ja maailman matkailujärjestön WTO:n edustajia.

Blue Flag -satamia on yli 4 500 lähes 50 maassa. Blue Flagin toiminnasta vastaa kansainvälinen järjestö Foundation for Environmental Education (FEE), jonka pääkonttori on Kööpenhaminassa.

Ahvenanmaalla sertifioinnista vastaa matkailuorganisaatio Visit Åland. Ahvenanmaalaiset satamat ovat ensimmäiset ja toistaiseksi ainoat Blue Flag -sertifioidut satamat Suomessa. Sertifiointi on tehty yhteistyössä Interreg Central Balticin Smart Marina -hankkeen kanssa, josta on vastannut Ålands Utvecklings Ab.

“Työ jatkuu ja tavoitteena on sertifioida uusia paikallisia vierassatamia kaudelle 2021”, Lundberg toteaa.

Blue Flag on Green Key -ympäristöluokituksen rinnakkaissertifiointiohjelma, joka on ollut käytössä Ahvenanmaalla vuodesta 2014 lähtien.

 

Lue myös nämä

X