Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Vändburg

Tiedot

Koordinaatit:
56°56,8' P, 18°19,0' I
Merikartta:
73
Vieraspaikkoja:
10
Syvyys:
4 m
Kiinnitys:
kylki
Satamamaksu:
150 kruunua (+ sähkö 50 kr)
Puhelin:
+46 736 006 307
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • polttoaine
 • vesi
 • joukkoliikenne
 • ravintola
 • suihku
 • sähkö
 • uimaranta
 • wc
 • jätehuolto

Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Arkistosta:

Gotlannin kiehtova itäranta

Gotlannin satamista eteläisin on Vändburg. Sieltä on lyhin matka useisiin saaren suosituimmista turistikohteista, kuten Hoburgsgubbenin luo. Polttoainetta saa vain satunnaisesti.

Viereinen Holmsin vanha kalastajakylä puolestaan kilpailee vahvasti Gotlannin upeimman kalastajakylän tittelistä. Talojen katotkin on rakennettu liuskekivestä, koska puuta ei ollut. Näkymän kruunaa taustalla, Heligholmenin saarella kohoava majakka.

Lähellä toimii kulttuurieliitin suosima, perinteikäs Holmhällar-pensionaatti. Alun perin armeijalle kuuluneista matalista rakennuksista tulee mieleen seurakunnan leirikeskus. Kioskin kylmää juomaa on hyvä siemailla pihan penkeillä. Ravintolan puolelta saa ruokaakin lounasaikaan, mutta iltaisin ruokasali on avoinna vain pensionaatin asukkaille. Täältä voi myös vuokrata polkupyörän (puh. 0498 498 030).

Meillä oli omat pyörämme ja innostuimme karauttamaan niillä yli 30 kilometrin lenkin ympäri Gotlannin eteläkärjen. Näimme kesäasuntoja ja elinvoimaisia maalaistaloja. Vilja kasvoi kohisten, mahtavan kokoiset lehmät mässyttivät vehreillä laitumilla ja toki tapasimme myös lampaita. Niitä on saarella yli 60 000, eli enemmän kuin vakituisia asukkaita.

Parasta oli kuitenkin karu luonto lähellä rantaa. Pikkutiet kulkivat välillä hyvinkin lähellä meren aaltoja. Vähän sisempänä metsämansikat värjäsivät tienvieren punaiseksi pitkältä matkalta. Kaikki oli niin upeaa, että retkemme pääkohde Hoburgsgubben tuntui pettymykseltä. Ei se nyt niin kummallinen kiviukko ollutkaan.

Pyöräretken päätteeksi kävimme katsastamassa uuden sataman naapurina olevan vanhan sataman. Se on purjeveneille liian matala, mutta kävelyretken arvoinen paikka. Entiset kalavajat on gotlantilaiseen tapaan muutettu vaatimattomiksi kesäasunnoiksi. Vieressä levittäytyy suosittu hiekkaranta.

Vändburgin uusi satama on saaren modernein kalastussatama. Kolmilokeroinen allas louhittiin 1980-luvulla kuivalle maalle ja lopuksi avattiin aukko merelle. Toisin kuin edellä olevasta saattaa päätellä, satama ei ole suuri. Itse asiassa se on jo käynyt pieneksi useimmille seudun kalastusaluksille. Paikalliselta mieheltä kuulimme, että sataman vaatimattoman kokoisista troolareista vain toinen kalastaa edelleen – toinen yrittää noukkia pohjaan uponneita verkkoja EU-rahan turvin.

Satama ei tihku saaristolaisromantiikkaa, vaan käytännöllisyyttä. Mukavan leiman sille tuovat paikalliset purjehtijat, meripelastusseura, matkailuautoilijat sekä satamassa asuntovaunuissaan asuvat entiset kalastajat, jotka mielellään jututtavat tulijoita. Heistä yksi myy dieseliä rannan isosta tankista. Kun virolaisilta naapureiltamme ei löytynyt riittävästi kruunuja, eurotkin kelpasivat, ja uuden ystävyyden merkiksi myös pullo kirkasta vaihtoi omistajaa.

Satamassa on hyvin toimivat suihkut, vessat ja sähköpisteet. Vesitilanne on heikompi. Huoltorakennuksen letku ulottuu veneeseen, mutta vesi on yllättäen paljon heikompaa laatua kuin suihkussa. Ei kelvannut meidän tankkiimme.

Paikalliset valittivat, että satamaa hoidetaan nykyisin huonosti, kun vastuu on siirtynyt saaren pääkaupungista käsin toimivalle organisaatiolle. Ainakin väite, että maksuja ei kerätä joka päivä, piti paikkansa.

Anne ja Steffi Sjöholm
VENE 1-2/2012

Kommentoi

X