Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Toila

Tiedot

Koordinaatit:
59°25,69 P, 27°32,13 I
Merikartta:
EK 502, 601, 603
Syvyys:
1,50 m
Kiinnitys:
kylki
Puhelin:
+372 336 9701, +372 516 5384
  • Palvelut

  • vesi
  • joukkoliikenne
  • ravintola
  • sähkö
  • uimaranta
  • wc
  • jätehuolto

Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Arkistosta:

Itä-Viro kehittää venematkailua

Schengen-sopimuksen myötä venematkailu Viroon on lisännyt edelleen suosiotaan. Venearmadat suuntaavat kuitenkin uskollisesti Tallinnaan ja siitä länteen. Itä-Viron satamissa on sen sijaan vielä hiljaista, mutta suunnitelmat alueen veneturismin kehittämiseksi ovat hurjia.

Itäisen Viron maakunnan, Itä-Virumaan tunnetuimmat satamat ovat Toila (59° 25,5′ P, 27°32,13′ I), Narva-Joesuu (59°27,88′ P, 28°02,73′ I) ja Narva (59°23,01′ P, 28°12,38′ I).

Toila ja Narva-Joesuu sijaitsevat aivan rannikolla, mutta Narvaan seilataan viitisen meripeninkulmaa Narvajokea sisämaahaan päin, eikä joella ole alikulkurajoituksia.

Toilan sataman palveluja kehitetään lähivuosina. Kauppaan on matkaa 1 km.

Itä-Virumaan rannikon maisemia hallitsee samanlainen rantatörmä kuin Gotlannin länsirantaakin. Liuskeiset kalkkikivikalliot nousevat komeasti useiden kymmenien metrien korkeuteen, vaikka useimmiten ne ovatkin tiheän puuston peitossa.

Venäjän rajan lähestyessä kallioranta muuttuu loppumattomaksi hiekkarannaksi, joka Narva-Joesuun kohdalla on peräti 15 kilometriä pitkä.

- Itä-Virumaan venematkailupalvelut ovat vielä vaatimattomia, mutta ne ovat paranemassa kohisten, sanoo Oiva Pohjaranta matkatoimisto HeinoToursista. Hän on yksi maakunnan matkailun puuhamiehistä, joka on vuosia asunut vakituisesti Narvassa.

- Tämä on nousevan turismin aluetta ja muutaman vuoden sisällä tänne tehdään miljoonainvestointeja, joita ei edes läntinen lama hidasta. Itä-Virumaan valtteina ovat luonnon kauneus, komeat matkailukäyttöön restauroidut kartanot, Länsi-Viroa puolta edullisemmat hinnat ja tietty eksotiikka, mikä johtuu Venäjän rajan läheisyydestä; kulkeehan Itä- ja Länsi-Euroopan välinen raja keskellä Narva-jokea, aivan kaupungin keskustassa, listaa Pohjaranta maakunnan matkailuvaltteja.

- Vuosittain Narvassakin näkee muutamia suomalaisia veneitä, mutta suomalaiset eivät oikein uskalla tulla tänne, jos ei ole mitään kontakteja, sanoo Oiva Pohjaranta ja vakuuttaa, että veneilijät voivat ottaa kaikissa Itä-Virun venematkailuun liittyvissä kysymyksissä häneen yhteyttä (heinotours@kymp.net, puh. 0440 653 102).

- Minulla on alueen matkailuyrittäjiin ja viranomaisiin erinomaiset suhteet. Voimme järjestää veneelle esimerkiksi trailerikuljetuksen Narva-joen voimalan ohitse, jolloin matka voi jatkua jokea pitkin aina Peipsijärvelle ja sitä kautta vaikka Tarttoon tai Venäjän Pihkovaan saakka.

Kun Vergin satamakin kuuluu viime kesänä saaneen uuden omistajan mukana uutta puhtia toimintaansa, voi Itä-Viron reissun ottaa ohjelmaan jo vaikka tulevalla veneilykaudella.

Risto Nordell
VENE 12/2008

Kommentoi

X