Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Björkö (Houtskari)

Tiedot

Koordinaatit:
60°15,9' P, 21°24,3' I
Satamanro:
966
Merikartta:
D 726, 727
Vieraspaikkoja:
4-5 kpl
Syvyys:
3,0 m
Kiinnitys:
laituriin+ankkuri
Avoin:
länsi, itä
  • Palvelut

  • vesi
  • joukkoliikenne
  • wc
  • yhteysalus

Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Tore Mattssonin kauppa Houtskarin Björkössä sulki ovensa 31.12.2016. Kauppaan etsittiin vetäjää kuukausien ajan, mutta kukaan ei ollut kiinnostunut.

   Mikko Rajala • KIPPARI 2/2012:     .

 

Runkoväylältä poiketaan noin puolitoista meripeninkulmaa idän suuntaan Mossala sundiin. Björkö on Rengastien varrella.

Matkalla oikoen Björkön pohjoispuolen kaupan rantaan tulee varoa merikarttaan Lillbjonholmenin itäpuolella vedenalaisia kiviä, jotka ovat ”piiloutuneet” kaapelinmerkinnän sekaan. Ole muutenkin saarten väleistä oikoessasi varovainen. Matalikkoja on yllättävän paljon.

Satamaan ajo ja suojaisuus

Satamaan on helppo navigoida, kunhan muistaa Mossala sundiin saapuessa kivikon noin kuusi kaapelia ennen lauttarantaa. Veden ollessa korkealla ja kelin tyyni, ei matalikkoa ehkä huomaa ennen kuin tömähtää.

Palvelusatamaan voi kiinnittyä ankkurin avulla. Satamaan sopii kiinnitystavasta riippuen 4-5 venettä. Käydessäni paikalla ei ollut mahdollisuutta kiinnittyä, koska jo paikalla olevat veneet olivat kylkikiinnityksessä. Tuuli oli lännen puolelta ja myös se haittasi operaatiota.

Satamaan sopii häiritsevämmin lännen puoleinen ja rajumpi idänpuoleinen tuuli.

Maissa havaittua

Björkö Handel on laiturista 60-70 metrin kävelymatkan päässä. Kaupassa käynti ei ole temppu eikä mikään jos veneessä on kaksi henkeä tai enemmän, jolloin kauppaan menijän voi jättää laiturille. Itse voi siirtyä ulommas laiturista odottelemaan kauppakassin tuloa. Lautan liikkeitä tulee seurata rannassa, ettei häiritse sen liikennöintiä.

Aito maalaiskauppa ainutlaatuisessa saaristomiljöössä on avoinna arkisin klo 9-17 ja lauantaisin klo 9-13. Kaupassa on asiamiesposti ja käteistä voi nostaa pankkikortilla. Myynnissä on paikallisesta vehnästä vanhan perhereseptin mukaisesti ilman lisäaineita leivottua aitoa kotivehnäleipää. Asiakaskäyttöön on internetillä varustettu tietokone.

Ranta-alueella on muutamia taloja oikealla puolen tietä, joka nousee lauttarannasta. Kannattaa tutustua kävellen joko pikkuteitä tai isompia pääteitä pitkin ja kylään on matkaa vajaa kilometri.

Nähtävyydet

Koko saari kylä- ja peltomaisemineen hiljaisuuden keskellä on nähtävyys. Lintu- sekä kasvimaailma ovat omaa luokkaansa saariston maisemassa.

Kauppiaaseen saa tarvittaessa yhteyden joko netin kautta tai puhelimella (02) 463 3510.

 

VENEVÄEN SUOSIKKIRAVINTOLA -ÄÄNESTYS 2017: 

Pub Pelago

Hyvä ruoka ja palvelu. Lähellä Björkön venevajat.

Lukijamme suosittelevat: Siika.

Kommentoi

X